Haminan talousalueen uutislehti

Ensilumen latu on onnistumisen tulos

Tokkopa koskaan Haminassa on hiihdetty tasokkaalla ladulla ennen joulukuun puoltaväliä.

Tokkopa koskaan Haminassa on hiihdetty tasokkaalla ladulla ennen joulukuun puoltaväliä. Nyt sen on mahdollistanut saumaton yhteistyö yksityisen tahon ja Haminan kaupungin kesken.

Ruissaloon on synnytetty hiihtolenkki viime talvelta säilötyn lumen ja parin viikon aikana tykitetyn pakkaslumen tarpeista, ja hiihtäjät ovat vastaanottaneet innolla lumiset puitteet.

Viime syksynä Haminassa perustettiin Hiihdon ystävät ry, jonka tavoitteena oli alusta alkaen ensilumen ladun saaminen Etelä-Kymenlaaksoon. Ladun paikasta keskusteltiin perusteellisesti, sitä sovitettiin esimerkiksi Laajakosken Honkalaan.

Eri vaihtoehdoista parhaaksi arvioitiin Ruissalo, josta löytyi runsaasti mm. tykkilumen tekemiseen vaadittuja etuja. Lumen tykittäminen vaatii valtavasti vettä, ja lumitykit puolestaan sähköä. Molempia oli tarjolla.

Ensilumen latu on yhteinen hanke, jossa mukana ovat olleet hiihtopiirit myös Kotkasta. Samaan suuntaan ovat toimineet kaupunkien liikuntatoimen päättäjät. Kun latu-ura tarvitsi viime vaiheessa latukonetta, oli turvattava kuntien apuun.

Yhdistyksenä Hiihdon ystävät on myös kelvollinen hakemaan julkisia avustuksia EU:n taholta. Listaa avustusten kohteista valmistellaan ja kärjessä taitavat olla latukone ja jo seuraavan talven ensilumen ladun tekoon tähtäävän tykkilumen tekeminen.

Tykkilunta voidaan tehdä –2 asteessa tai kylmemmässä, mutta lumen säilöminen yli kesähelteiden vaatii erikoistoimia. Nyt ladun pohjaksi levitetystä viime talven tykkilumesta vähintään 50 % suli kesähelteillä, vaikka lumikasa peitettiinkin paksulla purukerroksella.

Alamäkimies Kalle Palander kävi Haminassa vuosi sitten markkinoimassa Snow Securen polyuretaanipohjaisia Finnfoam-eristeitä, joiden suojaamina tykkilumesta sulaisi ehkä 10–15 %. Kannonkosken Piispalaan toimitetun maton alla lumesta läksi Kallen mukaan kesän 2019 aikana vain 15 %.

Ensiapua tykkilumen sulamista vastaan on kaavailtu mm. Hamina Bastionin vanhasta pvc-kattopeitteestä, joka lienee tarpeettomana kaupungin varikolla.

Toimivia ensilumen latuja on mm. Anjalassa ja Imatralla, mutta ei sitten rannikkokaupungeissa olenkaan. Asiaan vihkiytyneet harrastajat ovat päässeet hienoon lopputulokseen, johon sivustatukea ovat antaneet kaupunkien edustajat.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus