Haminan talousalueen uutislehti

Lumilatua 1,5 km valmiina ja lisää suunnitteilla

Ensilumen ladun nauhanleikkauksessa Marjatta Kajosmaa sekä kaupunginjohtaja Hannu Muhonen. Apuna olivat VeVen nuoret hiihtäjät Senni Teikari (oik.) ja Anton Vainio.

Ensilumen latu valmistui aikataulussaan Haminan Ruissaloon. Hiihdon ystävät ry:n alullepanema hanke pääsi maaliin muutaman viikon pakkasjakson jälkeen, kun tykkilumesta saatiin sopivasti täydennystä.

Puolentoista kilometrin lenkki on tehty vaihtelevaan maastoon ja lenkiltä löytyy murtomaahiihdolle tyypillisiä ominaisuuksia ylä- ja alamäkineen.

Hiihdon ystävien Jarmo Tammilehto sanoo, että hankkeella on ollut laaja tuki.

– Viime talvena säilötystä lumesta saimme hyvän ja pohjan ja sopivaan sauman tullut pakkasjakso takasi, että tykkiluntakin syntyi riittävästi, sanoi Tammilehto.

– Suunnitelmia on ladun pidentämiseksikin. Talven kehittyminen näyttää, mihin on järkevää pyrkiä.

Ensilumen ladun saamiseksi perustettiin viime syksynä Hiihdon ystävät ry. Yhdistysmuotoisena siksi, että yhdistyksenä sillä on mahdollisuudet päästä kiinni EU:n tukirahoille, joiden jakoa Etelä-Kymenlaaksossa organisoi Leader Sepra.

Ruissalon lumiladun tekemisessä turvattiin myös hiihdon harrastajakuntaan, Vehkalahden Veikkojen hiihtojaostosta löytyi aina apuvoimia päivystämään 24/7 toimineita lumitykkejä.

Avajaistapahtumassa oli myös kaupallista toimintaa. Peltonen Skin suksiagentti Reijo Hölttä tekee tässä kauppaa haminalaisen Pertti Pohjolan kanssa.

Marjatta kaivoi kuntonsa kotimaisemistaan

Ensilumen ladun avaustilaisuuden vieraana oli menneiden vuosien hiihtäjätähti Marjatta Kajosmaa, 83, joka muisteli omia aktiivivuosiaan.

– Omia harjoittelumaastojani olivat Uuden-Summan ja Petkeleen maisemat. Kun kovempaa maastoa piti hakea, silloin suuntasin Reitkallia kohti, sieltä löysin piinallisia ylämäkiä, kertoi Kajosmaa, joka leikkasi avajaisissa lumiladun nauhan apunaan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

– Olosuhteiden parantaminen on hieno juttu lapsille ja harrastajille. Aktiivihiihtäjille nämä puitteet eivät vielä riitä.

Hiihtokautensa kävi avajaisten lomassa korkkaamassa myös Markku Ruokonen:

– Tämän ladun pohja on niin tuhti, että kestää kyllä vaikka vesisateitakin. Latu on profiililtaan harrastajia ajatellen aivan erinomainen, arvioi Ruokonen.

Ensilumen ladun avaushiihdon vetäisi pariskunta Tuija ja Heikki Vuoksiala. Tuijalla on taustana mittava kansainvälinen ura ampumahiihtäjänä, mutta Ruissalon maisemat tulivat paremmin tutuiksi uran jälkeen.

– Minun harjoitusmaastojani oli Tikkamäessä ja myös Kannusjärvellä. Kilpailuaseeni olen jo myynyt, ampumahiihto on harrastuksena osaltani takanapäin, jutteli Tuija.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli