Perjantaina on jouluaatto, joulun juhlimisen pääpäivä Suomessa ja muissakin pohjoismaissa. Muualla maailmalla joulua juhlitaan 25. päivä, sillä sen on päätetty olevan Jeesuksen syntymäpäivä. Olenkin useasti sitä pohtinut, miksi Suomessa joulua vietetään kristillisistä perinteistä poiketen (toki eipä se minua haittaa) että joulun parhaus on päivää aikaisemmin?

Vaikka joulu onkin kristillinen juhla, monille se ei ole, itseni mukaan lukien. Niin monta ihmistä kuin on viettämässä joulua, on yhtä monta merkitystä ja tapaa viettää joulua.

Itselleni joulu, etenkin jouluaatto, on aikaa jolloin saa nauttia hyvästä ruoasta, sukulaisten seurasta, rauhallisesta tunnelmasta ja tietenkin lahjoista. Toisille joulu voi tarkoittaa uskonnollisia asioita joulukirkosta virsien laulamiseen kotona. Toisille jouluaatto on vain vapaapäivä, toisille työpäivä isommalla palkalla. Nämä eri merkitykset joululle tekevät siitä minun lempijuhlani. Jokainen voi tehdä joulusta näköisensä ja nauttia täysillä siitä miten tahtoo.

Toisille jouluaatto voi kuitenkin olla kamalin päivä koko vuodessa, sillä se muistuttaa esimerkiksi siitä, ettei ole perhettä kenen kanssa juhlia tai perhettä kenen kanssa haluaisi edes juhlia. Toisille joulu on kamalaa rahan takia; tietää, että pitäisi ostaa jotain vaikkapa omille lapsille, mutta mihinkään hienoon ei ole varaa, ja lapselle vain tulee kateus, kun luokkakaveri saa uuden pelikoneen ja kaksi hevosta.

Siksi pitäisikin olla myös armollinen niille, ketkä eivät halua tai voi viettää joulua, eikä haukkua heitä ilonpilaajiksi.

Kuka onkaan sanomaan, miten joulua pitäisi oikeasti viettää tai pitäisikö sitä viettää ollenkaan? Pitäisikö kaikkien pitää kiinni joulun kristillisistä perinteistä vai olisiko vain parempi poistaa kaikki viittaukset uskontoon esimerkiksi joululauluista?

Kuitenkin, hyvää joulua niille, ketkä sitä viettävät ja hyvää pitkää viikonloppua niille, ketkä eivät!

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.