Kymsoten yhtymävaltuusto päätti, ettei kiirevastaanoton viikonloppu- ja iltatoiminta enää palaa Haminaan. Päätöstä ei pyörtänyt edes Haminan lupaus osallistua palvelun kustannuksiin. Huomion kiinnittää perusteluna mainittu palveluiden yhdenvertaisuus.

Sekin on suhteellinen käsite. Haminalaisilla päivystyspotilailla on asuinpaikasta riippuen 20 – 30 kilometrin matka Kotkaan Kymenlaakson keskussairaalaan. Iltamyöhällä, korvatulehdusta kipuilevan lapsen, yleistilan tarkkailua edellyttävän vanhuksen tai vuotavan, ompelua vaativan haavan kanssa sekin on pitkä matka. Miten rasittava onkaan samassa tilanteessa matka vaikkapa Miehikkälästä seitsemänkymmenen kilometrin päästä?

Kotkan (vajaa 52 000 asukasta) ja Kouvolan (noin 82 000)  päivystyssairaalat ovat valtaosalle kymenlaaksolaisista kohtuullisen matkan päästä tavoitettavissa. Haminan kiirevastaanoton iltapäivystyksen loputtua jää Kaakonkulmille palveluaukko. Hamina (reilu 20 000 asukasta) ja lähikunnat muodostavat yhdessä väestöpohjan, jonka luulisi riittävän perusteluksi päivystykseen myös iltaisin. Toki kyse on vain perusterveydenhuollon piiriin kuuluvista kiireellisistä palveluista, mutta keventäisihän paikalla annettu apu myös keskussairaalan kuormitusta.

Perustelut ja rahakaan eivät muuttaneet enemmistön kantaa. Oliko korvamerkitty tarjous liikaa päätöksentekijöille? Niin tai näin, ihmisillä on oltava yhdenvertainen pääsy sosiaali- ja terveyspalveluihin. Ihmisten perusoikeuksien sisäistäminen ja halu katsoa asioita koko hyvinvointialueen hyvä mielessä ovat tarpeen kun aluevaltuustot aloittavat toimikautensa 1.3.

Tarja Autio

Toimittaja