Haminan talousalueen uutislehti

Ihan hulppea idea tehdä pihasauna jäälohkareista

Janne Jaakkola oli löytänyt vanhat jääsakset varastosta ja niillä jäälohkareet oli nostettu järvestä niin kuin entisaikaan.

Janne Jaakkola ja Jani Kiviranta saivat hulppean idean rakentaa jäälohkareista sauna Jannen sukutilan pihalle. Sellaista ei joka talon pihalla ole.

Idea oli jalostunut siitä, kun he jo pari vuotta sitten olivat rakentaneet saunan lumikasan sisään.

– Siellä lauteina olivat jakkarat, eikä siinä taidettu ehtiä saunomaan kuin kerran, kun sää lauhtui ja sauna suli, Jani muisteli.

Nyt Haminan Vehkjärvelle pystytetty sauna on vankempaa tekoa ja siellä on oikeat lauteetkin.

– Jäätä saunassa on 4 500 kiloa. Yhden jääpalan paino on yli 30 kiloa. Vanha kiuaskin painaa parisataa kiloa ilman kiviä. Katossa on eristyslevyt jo turvallisuudenkin vuoksi, Janne totesi.

Jani nauroi, että lumi­kasasaunassa katto oli vähän harvempi ja sieltä tippui kuumaan ihoon jäätäviä vesitippoja.

Jani Kiviranta sekä Mari ja Janne Jaakkola jääsaunan lauteilla.

– Rankinta oli sahata jääpalat ensin järvestä moottorisahalla ja rannassa vielä määrämittaan. Siihen meni kolme tankillista bensaakin. Latominen oli sitten jo helpompi juttu, Jani luonnehti.

Jannelta ja Janilta saunan rakentamiseen meni kolme iltaa. Se oli kova suoritus. Järven rantaan on matkaa nelisensataa metriä ja jääpalat tuotiin pihalle traktorin kauhassa.

Janne ja Jani olivat nostaneet jäälohkareet järvestä entisaikoina käytetyillä jääsaksilla, jotka Janne oli löytänyt aikanaan varastosta. Tosin silloin hän ei vielä tiennyt, mitä niillä oli tehty.

– Jääsaunassa lämpö nousee hyvin kuudenkymmenen asteen tietämille ja siinä saa jo hyvät löylyt. Jos lämpötila olisi korkeampi, sauna alkaisi sulamaan. Yhdellä saunomisella jääseinä sulaa kuudessakymmenessä asteessakin jonkin verran, mutta  paksunee taas, kun ruiskuttaa pakkasella kylmää vettä seiniin, Janne kertoi.

Uudenvuoden aattona jääsaunaa pääsivät testaamaan myös Jannen ja Janin kaverit, jotka olivat kehuneet löylyjä hyviksi ja mukavan kosteiksi.

Janne asuu perheineen sukutilan päärakennuksen alakerrassa ja Jani perheineen yläkerrassa.

Tosi huolellista työtä. Jäälohkareet ovat tasakokoisia eikä ilmareikiä ole.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli