Juha Kytömäki palasi Haminan kaupunginvaltuustoon kesän kuntavaaleissa. Taukoa tuli 12 vuotta.

Yli 10 vuoden tauon jälkeen kesän kuntavaaleissa Haminan kaupunginvaltuustoon palannut Juha Kytömäki, 63, on nyt ehdolla myös aluevaaleissa. Hän on yksi Haminan Keskustan ehdokkaista.

Kytömäki on eläköitynyt opistoupseeri, hän on naimisissa, ja kolme lasta ovat jo maailmalla. Aktiivina hän on muutamissa sotilas-, urheilu- ja maanpuolustusjärjestöissä.

Kytömäki painottaa yhteistyön merkitystä aluevaltuustossa, sillä mikään valtuuston puolueryhmä ei pysty asioista yksin päättämään.

– Vain yhdessä päättämällä luodaan palvelut lähelle koko Kymenlaakson alueella. Vastuunsa on tunnettava, isomman vastuu pienemmästä, vahvemman vastuu heikommasta, hyväosaisemman vastuu heikompiosaisesta, sanoo Kytömäki.

– Ihminen on tärkeämpi kuin järjestelmä, tämä on muistettava erityisesti vanhusten palveluissa.

Aluevaalit ovat maamme historian ensimmäiset. Ilmassa on paljon kysymysmerkkejä ja spekulaatioita siitä, millaiseksi nousee äänestysprosentti ja millä äänimäärillä tulee valituksi. Kymsote on jo yhdet vaalit Haminassa ratkaissut. Kymsote on edelleen ihan keskiössä, kaikki haminalaiset ehdokkaat vaativat samoja asioita: perusterveydenhoitoa, laadukasta vanhusten hoitoa jne.

– Kymsote on se runko, jolle Kymenlaakson palvelut rakennetaan. Pelastuslaitos tulee vielä siihen kumppaniksi. On turha pelotella esimerkiksi Haminan terveysaseman menettämisellä, Haminan terveysasema laadukkaine palveluineen on olemassa oleva mahdollisuus, ei haave.

– Vanhukset saavat hoivansa oman kunnan alueella, mutta parasta olisi tuottaa ne palvelut kaupungin jo omistamissa tiloissa ja kotimaisin, mieluiten paikallisin yrittäjävoimin tai sitten alueen itse tuottamana, arvioi Kytömäki.

Jotta Hamina saisi vahvan aseman aluevaltuustossa JOKAISEN haminalaisen pitäisi äänestää. Matemaattisesti  normaali äänestysaktiivisuus  toisi Haminaan enintään 7 – 8 paikkaan.  Kytömäki sanoo, että aktiivinen äänestäminen on yksi keino suurempia vastaan.

– Hyvä äänestysaktiivisuus on se keino, jolla voimme suurempia kaupunkeja hiukan selättää. Äänestäminen alkaa ennakkoäänillä 12.1. ja aikaa on tammikuun 23. päivään asti. Siis jokainen tuohon päivään mennessä 18 vuotta täyttänyt äänestämään!

Millä perusteella  se oma ehdokas tulisi valita? Pitäisikö  äänestäjän  jo etukäteen miettiä, kenellä ehdokkaista on oikeasti mahdollisuuksia läpimenoon?

– Kyllä kansa tietää! Väitän, että kansa myös tuntee ja muistaa. Keskustan listalla on hyvät, ahkerat ja luotettavat ehdokkaat. Ehdokkaiden kanssa voi keskustella hänen tavoitteistaan ja toimintatavoistaan, vaikka lähikontaktit taitavat taaskin jäädä vähiin. Kampanja-aika on lyhyt, mutta muutamiakin esittelyjä kannattaa seurata.