Haminan talousalueen uutislehti

Kasit kokkaavat kotimaista

Roni (vas.), Onni, Otso, Saska, Lukas ja Eetu valmistelemassa Kokkaa kotimaista -hankkeen aterian alku- ja pääruokia: salaattia marinoidusta punakaalista, punajuuriohrattoa ja possu-kasviswokkia. Kotioloissa kasvavat, energiset nuoret sanovat kokkaavansa useimmiten pastaruokia.

Veitset napsuvat leikkuulautaa vasten, kattila porisee liedellä, herkulliset tuoksut leijuvat ilmassa. Vehkalahden yläkoulun kotitalousluokassa on keskittynyt tunnelma. Kasiluokkalaisten valinnaisen kotitalouden tunnilla kokataan kotimaista opettaja Ira Taskisen johdolla.

Kokkaa kotimaista on Maa- ja metsätaloustuottajain (MTK) hanke, jossa paikalliset MTK-tuottajat toimittavat koululle raaka-aineet ja ohjeet lähituotteista valmistettavaan ateriaan.

Hankkeen pääraaka-aineina ovat kasvikset, possunliha ja marjat. Niistä oppilaat kokkaavat alkusalaatin, kasvis- ja lihapääruoan viljalisäkkeellä sekä jälkiruoan.

– Kokkaa kotimaista -hanke herättelee nuoria kokkaamaan ja valitsemaan laadukkaita ja puhtaita, kotimaisia tuotteita, kertoo kotitalouden opettaja Ira Taskinen.

Villisian ulkofilee tulee Parikkalasta, muut ateria-ainekset ovat lähituotantoa.

– Esimerkiksi jälkiruoan mansikat tulevat Kannusjärveltä ja puolukat lähimetsästä.

Puolukat ovat tällä kertaa opettajan keräämiä, seiskaluokalla myös oppilaat käyvät syksyn kotitaloustunnilla poimimassa marjoja kokkauksiinsa.

Edellisellä opetuskerralla oppilaat tutustuivat kotimaiseen ruoantuotantoon teoriassa. Oppilaiden mieleen jäi erityisesti video nykyaikaisesta navetasta, jossa lehmät voivat liikkua vapaasti, ja niillä on mm. automaattinen rapsutuskone.

– Kasiluokkalaiset on hyvä kohderyhmä, sillä valinnaisessa kotitaloudessa käymme kevään aikana läpi Suomen rikasta ruokaperinnettä, josta kannattaa olla ylpeä. Suomalainen ruokaketju on läpinäkyvä. Esimerkiksi jokainen tunnilla käytettävä kananmuna voidaan jäljittää tuotantotilalle asti.

Ira Taskinen haluaa välittää kiitokset paikallisille viljelijöille ja erityisesti Juha Muuroselle, joka viljelijöiden edustajana toimitti raaka-aineet koululle.

– Toivottavasti jokaisesta haminalaisesta ruokapöydästä löytyy jotain lähellä tuotettua paikallista ruokaa. Samalla tuemme paikallisia yrittäjiä ja työpaikkoja, juttelee opettaja Ira.

Tanja (vas.), Aada ja kotitalouden opettaja Ira Taskinen esittelevät jälkiruokana tarjottavaa jogurttivaahtoa kauramurun ja karkkiporkkanoiden kera. MTK:n Kokkaa kotimaista -ateriakokonaisuuden voi tehdä kotonakin, sillä oppilaat saivat ohjevihkoset mukaansa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli