Haminan talousalueen uutislehti

Lumikenkäillen Ladun polkureiteillä

Teirikallion laavu on mukava levähdys- ja kohtauspaikka. Kun puolet polunaukaisu-urakasta oli tehty, laittoivat Reijo Rantakari (vas.), Mikko Koskenheimo ja Seija Pöntynen makkarat tulille. – Yhdistys myös vuokraa lumikenkiä, liukulumikenkiä ja muitakin retkeilyvarustetta. Lisätietoja varustevuokrauksesta ja tapahtumista nettisivuilta haminanlatu.com ja tietysti meitä voi myös seurata facebookissa, Seija vinkkaa.

Tallinmäenkadun päässä olevalta parkkipaikalta lähtee Teirikallion suuntaan hiihtolatujen lisäksi myös Haminan Ladun raivaama kävelyreitistö.

Teirikalliolla on kaupungin rakentama laavu, jonne talvisin pääsi vain hiihtämällä. Jos paikalle johtaisi polku, pääsisi sinne jalkaisin myös lumien aikaan!

– Ajatus polkureitistöstä syntyi vuosi sitten tammikuussa. Helmikuussa oli ensivaiheen kävelyreittien avajaiset. Lumien sulamisen jälkeen alkoivat uudet talkoot, reittiä parannettiin ja uutena raivattiin Tunnelipolku. Uudistettujen reittien avajaiset olivat kesäkuun alussa, juttelee polkuidean isä, Reijo Rantakari laittaessaan lumikenkiä jalkaan.

Reitin varrella on laatikossa vihko, johon kävijöiden toivotaan laittavan nimensä. Viime vuoden loppuun mennessä löytyy n. 700 nimensä kirjoittanutta. Se kertoo, että polkureittiä käytetään.

Viikon lumituiskujen jälkeen polustoa avaamaan on lähdössä latulaisista myös Seija Pöntynen ja yhdistyksen puheenjohtaja Mikko Koskenheimo. Ladun talkoolaiset pitävät polustoa mahdollisuuksien mukaan kulkukelpoisena myös talvella.

Reitistö on luonnonmukainen, eli sitä pidetään kunnossa vain kävellen, talvella myös lumikengillä, sekä heinää ja risukkoa vähäisesti raivaamalla.

– Kolmen polun rengasreitti on tehty kaupungin maalle, ja olemme saaneet kaupungilta hyvin apua mm. reitin merkitsemiseen. Kaupungilta tuli myös kierrätyspuuta tarvittavien siltojen rakentamiseen ojien ja kosteikkopaikkojen yli, Mikko Koskenheimo kertoo.

– Talkootyötunteja kertyi kaikkiaan yli 600. Uudet polut on otettu hyvin vastaan, kävelijöitä liikkuu paljon, sanoo Rantakari.

Kahden ja puolen, kolmen kilometrin mittaiset kolme polkua on nimetty Raja-, Satumetsä- ja Tunnelipoluksi. Kaikki päätyvät Teirikallion laavulle.

– Satumetsänpolulle voi tuoda aiheeseen liittyvää rekvisiittaa. Joku tuntematon taituri on jo tuonutkin luonnonympäristöön hyvin sopivia, puusta tehtyjä orava- ja jänishahmoja.

Polut on viitoitettu ja merkitty oranssein värimerkein. Polkuverkoston kartta löytyy myös kaupungin sivuilta.

Tänä vuonna syksyllä 40. toimintavuottaan viettävän Haminan Ladun toiminta-ajatuksena on järjestää kunto- ja virkistysliikuntaa. Toimintaympäristönä on ensisijaisesti vapaa luonto. Yhdistys järjestää myös koulutusta ja erilaisia tapahtumia.

Lähiajan tapahtumia on mm. yhteistyössä Vehkalahden Veikkojen ja kaupungin liikuntatoimen kanssa toteutettava kansallinen hiihtopäivä 29.1. Ladun kuutamohiihto on suunnitteilla 18.3. Kannusjärvelle Tykän tuulimyllylle.

Satumetsänpolun varrelta voi löytyä vaikkapa näin kesyjä jäniksiä. Joulun jäljiltä pieni kuusi tuikutti vielä valoa, ja isomman puun oksalta löytyi kaunis kuvakortti, jossa toivotettiin hyvää joulua metsänkulkijoille.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös