Haminan talousalueen uutislehti

Metsäkylä heräsi vaalipäivään

Virkailijakaarti valmistautuu ensimmäisten äänestäjien tuloon. Kuvassa vas. Ari Lekander, Väinö Niemi, Juha Heikkilä ja Terhi Metso.

Haminan Metsäkylän väkiluku on hiipunut vuosien saatossa ja kesän kuntavaaleissa Metsäkylän koulu oli Haminan pienin äänestyspaikka Pyhällön ohella. Ainakaan toistaiseksi ei ole puhuttu epävirallisestikaan pienimpien kylien äänestyspaikkojen tulevaisuudesta.

Vaalipäivänä Metsäkylässä annettiin 127 ääntä. Kun ennakkoäänien määrä oli 60, äänestysprosentiksi tuli 48,4.

– Kylä on kuihtunut. Ennen oli runsaasti elinvoimaista teollisuutta ja koulukin pullisteli oppilaita. Metsäkylä Osuuskaupalla oli kolme myymälää ja oli lisäksi neljäskin kauppa, pankkikonttoreita oli kolme, muisteli sunnuntaina Metsäkylän äänestyspaikalla vaalitoimitsijana ollut kyläläinen Ritva Koivu.

Kun äänestyspaikan ovet Metsäkylässä avattiin, suurta ryntäystä sinne ei odotettukaan.

Ari Toikka pudotti äänestyslipukkeensa uurnaan, jota virkailijana vahti Marjoriitta Kiri. Vuoroaan taustalla odottaa Tarja Toikka.

– Ennakkoon äänesti 60 kyläläistä, 326 kyläläistä oli äänestyspaikan avatessamme vielä äänestämättä. Hiljaista on ollut, mutta yli 100 vaalipäivän ääneen täällä kuitenkin päästään, arvioi äänestyspaikan puheenjohtaja Juha Heikkilä.

Vaalivirkailijoiden haaliminen eri tehtäviin äänestyspaikoille oli koronan ja altistumisten vuoksi ongelmallista. Virkailijoita jouduttiin hakemaan etäältäkin, kun äänestyspaikan läheltä ei löytynyt.

– Kun töihin pyydettiin, suostuin. Mieheni sai töitä kirjaston äänestyspaikalta, minä lupauduin Metsäkylään, kertoi aamulla urakkansa aloittanut Marjoriitta Kiri.

Erkki Rautamaa Pitäjänsaarelta on nähnyt monet vaalit lähietäisyydelta toimitsijan roolissa.

Metsäkylän äänestyspaikan ensimmäisen äänestäjän Veijo Huovilan kelpoisuus on syynissä. Tarkastajina äänestyspaikan puheenjohtaja Juha Heikkilä ja varapuheenjohtaja Terhi Metso.

– Yli 40 vuoteen on sopinut kaikenmerkkisiä vaaleja. Sinne olen mennyt, mihin käsky on käynyt, kertoi Rautamaa, joka muisteli olleensa toimitsijana eri tehtävissä Metsäkylän lisäksi ainakin Neuvottomassa, Vilniemelle, Keskuskoulussa ja Poitsilassa.

Kun oli vartti kulunut, äänestyspaikan avaamisesta, paikalle asteli ensimmäinen äänestäjä, joka oli Veijo Huovila. Seuraavan vartin aikana äänestämään saapuivat Ari ja Tarja Toikka.

– Hiljainen päivä tästä taitaa tulla, tuumi vaalivirkailijaksi pestattu Kaisa Mäkelä.

Mahtiosan metsäkyläläisten äänistä sai Hannah Honkanen (kesk), jonka äänimäärä 74 oli nelinkertainen seuraavaksi eniten ääniä saaneeseen verrattuna.

Perinteiset äänestyskopit joutuivat varastoon, kun äänestäminen tapahtui luokkahuoneessa, yksi äänestäjä kerrallaan.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli