Haminan talousalueen uutislehti

Valta siirtyy valituille 2023

Maamme historian ensimmäisen hyvinvointialueiden vaalit on käyty.

Maamme historian ensimmäisen hyvinvointialueiden vaalit on käyty. Demokratia on puhunut, ja alueille on valittu aluevaltuustot. Hyvinvointialueet aloittavat työt vuodenvaihteessa tammikuussa 2023.

Aluevaalit oli uusi asia ihan kaikille, ehdokkaille sekä myös äänestäjille. Jos vaikka ehdokkaille olivatkin avautuneet tehtävät, joita he pyrkivät hoitamaan, suurelle yleisölle taisivat vaalien tavoitteet jäädä enemmän hämäriksi. Sitä osoittaa myös alhaiseksi jäänyt äänestysprosentti, kun vain 47,5 % äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Vaaleista oli kyllä tarjolla monentasoista tietoa, mutta kaikkia tieto ei tavoittanut, vaikka yleisesti painotettiin vaalien tärkeyttä ihan meidän jokaisen terveydenhoidon kannalta.

Ennakolta arveltiin, että pienimmät kunnat eivät saisi edustajiaan lainkaan aluevaltuustoihin. Tämä ei onneksi toteutunut, sillä Kymenlaaksossa vain Miehikkälä jäi ilman omaa edustustaan.

Nokkelammalla ehdokasasettelulla sekin olisi voitu välttää, mutta äänten jakautuminen useamman samanveroisen ehdokkaan kesken johti siihen, että kukaan ei lopulta ylittänyt rimaa. Asiaa olisi kannattanut miettiä jo vaiheessa, jolloin ehdokkaita asetettiin.

Vaalien haminalaiseksi äänikuninkaaksi nousi tuttu mies, jo kesän kuntavaaleissa suurimman äänipotin rohmunnut lääkäri Ari Rinne, Liike Nyt. Rinteen saama äänimäärä 985 oli monille yllätys eikä vähiten Perussuomalaisille, jotka eivät miestä ehdokkaakseen kelpuuttaneet.

Haminalaisten ehdokkaiden menestys oli odotettua parempi. Ennakkoon arvioitiin viiden – kuuden ehdokkaan yltävän valtuustopaikkaan, tuloksena oli kuitenkin yhdeksän paikkaa.

Kymenlaakson hyvinvointialueen valtuustoon on valittu joukko sote-puolen ammattilaisia, mutta mukana on myös muutama palo- ja pelastusalan huippuosaaja. Valittujen tärkeimpänä tehtävänä on luotsata hyvinvointialuetta palveluineen tasapuolisesti eteenpäin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide