Haminan talousalueen uutislehti

Lastenkulttuuriviikot puhkuu täynnä ohjelmaa

Vuoden 2022 Lasten kulttuuriviikkojen julistekilpailun voittajatyön tekivät loviisalaiset 4-luokkalaiset Hilla Koskinen, Adele Pukkila ja Verneri Väkevä. – Kuvassa julistetta esittelee Haminan kulttuurituottaja Henni Kiri.

Koko Kymenlaakson ja Loviisan yhteiset Lasten kulttuuriviikot tulevat taas 6.-27.2. Tällä kertaa teemana on Kaikkien juhla! Sillä juhlistetaan myös sitä, että tapahtumaa järjestetään jo 40. kertaa.

Lasten kulttuuriviikkoja järjestää lasten ja nuorten kulttuuriverkosto Koppa. Kulttuuriviikot järjestetään perinteisesti kolmen viikon aikana helmikuussa, yhtä aikaa kaikissa Koppa-verkoston kunnissa Haminassa, Kotkassa, Kouvolassa, Loviisassa, Pyhtäällä ja Virolahti-Miehikkälässä.

Lasten kulttuuriviikkojen ohjelmassa on kaksi erillistä osaa.

– Lapsille toteutetaan vierailumuotoisia taide-elämyksiä osana päiväkotien ja alakoulujen arkea, millä pyritään mahdollisimman hyvin saavuttamaan kohderyhmää.  Päiväkotien ryhmät ja alakoulujen luokat saavat tiedot ohjelmasta kuntien yhteyshenkilöiden kautta. Lapsiperheille on puolestaan oma digi- ja live-ohjelmansa koettavaksi, kertoo Haminan kulttuurituottaja Henni Kiri.

Kulttuuriviikkojen ohjelmat ovat maksuttomia osallistujille.

Tapahtumaohjelma on julkistettu sähköisenä tapahtuman nettisivuilla www.lastenkulttuuriviikot.fi. Ohjelmaan voi viikkojen aikana tulla vielä päivityksiä ja lisäyksiä, kun tilanteet rajoitusten kanssa elävät.

Sivustolta löytyvät sekä kaikkien kuntien yhteinen digi-ohjelmisto, että kuntakohtaiset ohjelmasisällöt omilta välilehdiltään.

Juhlaa ja yhteistä iloa kaupunkiin ja kylille Haminassa

Haminassa kulttuuriviikkoja on suunniteltu yhteistyössä kulttuuripalvelujen ja kirjaston, museon ja avoimen varhaiskasvatuksen sekä liikunta- ja maaseutupalvelujen kanssa.

Mukana valmistelutyössä on myös toiminut Satu Liikkanen, jonka Satumatka Productions -yritys muutti viime vuonna Tanelinkulman yläkertaan. Hänellä on taitavat näppinsä pelissä myös muissa Kymenlaakson kunnissa tapahtuvassa lastenkulttuurissa.

Kulttuuriviikkojen ohjelmistoon on saatu mukaan myös paikallisista yhdistyksistä Haminan Runoyhdistys, joka tarjoaa loru- ja runoesityksen varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille kirjastoissa, sekä alueen yksittäisiä taiteilijoita, jotka esiintyvät ja vetävät työpajoja.

Live-ohjelmiston lisäksi kulttuuriviikkojen ohjelmassa on monia live-striimattuja ja vuorovaikutteisia digi-sisältöjä valtakunnallisestikin arvostetuilta artisteilta.

Kulttuuriviikot aloitetaan hauskoilla haasteilla sekä talvisen lumenveistokilpailun merkeissä. Viime vuoden tapaan Suomen lipun aukiolla saa helmikuun ajan osallistua haminalaisten oman Jäätaidegallerian rakentamiseen; aukion reunamille ja lumipenkoille voi 6.-27.2. käydä rakentamassa esimerkiksi erikokoisiin astioihin jäädyttäen valmistetuista jääpalikoista omia veistoskokonaisuuksia.

Lumitaidegalleriaa täydennetään sunnuntaina 13.2., kun Ice Magic -ammattilumiveistäjien ryhmä pääsee vauhtiin.

Haminan kulttuuripalvelut yhteistyössä Hevoset Bastionissa -tapahtumaryhmän kanssa käynnistää Lasten kulttuuriviikoille Lumihevoset valloittavat Haminan -lumenveistokilpailun.

Kilpailuraadissa ovat nuoret edustajat Suomen Hippokselta ja Suomen Ratsastajainliitosta sekä kesällä 2022 Haminassa näyttelynsä pitävä kuvataiteilija Katja Hannula.

Kuka tahansa lapsi, perhe tai vaikka varhaiskasvatuksen ryhmä voi osallistua kilpailuun helmikuun ajan rakentaen oman lumihevosen; luomuksesta otetaan kuva ja lähetetään sähköpostilla osoitteeseen: riikka.koskimies@hamina.fi.

Kilpailuraati valitsee kuvista kolme mielestään parasta ja voittajat palkitaan Hevoset Bastionissa -elämyspalkinnoilla.

Haminan pääkirjastossa on kulttuuriviikkojen ajan avoinna kaksi näyttelyä: maanantaina 7.2. avataan kirjastogalleriassa Miä ite! – Lasten taiteen näyttely.

Kasper-salissa puolestaan pääsee 7. – 25.2. Lintumetsään, omatoimiselle bongausretkelle, tutkimaan Oiva Toikan luomia lintumailman erikoisuuksia. Osallistuja voi bongata ja piirtää mieleisensä linnun. Näyttely on avoinna helmikuun ajan ma klo 11-16 ja ti-pe klo 11-19.

Yksi erityinen Lasten kulttuuriviikkojen kohde linkittyy Hevoset Bastionissa -tapahtumaan sekä kesän 2022 Tove Janssonin näyttelyyn Haminan Raatihuoneella. Maanantaista 7.2. alkaen EKAMIn Rannikkopajojen nuoret rakentavat Raatihuoneen edustalle suuren lumihevosen.

Maanantaina 7.2. Haminan torilla, Vepan lavalla vietetään klo 17 Lasten kulttuuriviikkojen kunniaksi Merirosvojuhlat. Juhlissa esiintyy paikallisen rosvojoukon lisäksi Maddaleena, jonka leikki- ja taikatuokiolle kokoonnutaan klo 17.30.

Juhlassa esitellään myös Satumatka Productionsin uusi innovaatio, Merirosvoseikkailu, joka kulkee Haminan keskustan läpi näyteikkunoissa QR-koodeista avautuvien tarinoiden ja videoiden siivittämänä.

Merirosvot jakavat juhlassa ohjeistuksia ja karttoja seikkailuun, sekä ilmapalloista taiteiltuja merirosvomiekkoja halukkaille ja tarvitsijoille.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli