Haminan talousalueen uutislehti

Jalkapallokentille haetaan uusia voimia erotuomaritoimintaan

Petri Kangasniemi (vas.) ja Atte Henriksson avasivat erotuomaritoiminnan näkymiä. Linkki erotuomarikoulutukseen löytyy Palloliiton kotisivulta www.palloliitto.fi.

Jalkapalloerotuomareitten määrä on vähentynyt huolestuttavasti eteläisessä Kymenlaaksossa. Kokeneista erotuomareista osa on lopettanut eikä uusien erotuomarien määrä ole kattanut tarvetta.

– Kotkan Erotuomarikerho on käynnistämässä kevään koulutustoimintaa. Koulutuksella pyrimme paikkaamaan vajetta, joka on syntynyt viimeisten vuosien aikana, kertoo Eteläisen alueen erotuomarikoordinaattori Petri Kangasniemi.

Kotka – Hamina -alueella tarvitaan kauden aikana noin 50 erotuomaria. Tällä hetkellä erotuomarien määrä keikkuu noin 30:ssä. Toiminnasta luopuneita myös yritetään houkutella takaisin.

– Huoli erotuomarien riittämisestä on jalkapalloyhteisössä yhteinen, ilman riittävää määrää erotuomareita sarjatoimintaa on vaikea pyörittää. Jollei ole erotuomareita, ei ole pelejäkään. Toivomme tietenkin, että seuroista ohjattaisiin entistä enemmän porukkaa koulutukseemme, seuroilta tulisi löytyä keinoja houkutella jäseniä osallistumaan myös erotuomarikoulutukseen.

Tänä vuonna on Palloliitossa otettu käyttöön uusi, joustavampi jalkapalloerotuomareiden peruskoulutuksen malli.

Koulutus koostuu omatoimisesta itseopiskelusta, etäkoulutuksesta (3 h), varsinaisesta lähikoulutuksesta (6-8 h) sekä näihin liittyvistä kenttäkoulutuksesta sekä tutustumisotteluista, joissa mukana on kokeneempi erotuomari / tarkkailija.

Erotuomarikoulutuksen voi aloittaa joustavasti läpi vuoden.

– Erotuomariharrastus tarjoaa poikkeuksellisen näköalapaikan. Se voi olla juuri se mielekäs harrastus, joka tarjoaa tilaisuuden olla mukana vauhdikkaassa ja kiehtovassa ympäristössä jalkapalloilun maailmassa. Oppien karttuessa erotuomarille tulee vaativampia pelejä, sanoo Petri Kangasniemi.

Kotkassa käynnistyy erotuomareitten peruskoulutus 26.2., kurssi järjestetään Kumppanuustalo Viikarissa. Haminassa ei vastaavaa kurssia ole ollut vuosiin, mutta lauantaina 5.3. kurssi käynnistyy Haminan liikuntahallissa. Kursseille hakeudutaan itse- ja etäopiskelujakson jälkeen.

Atte Henriksson on tuoreimpia haminalaisia erotuomareita. Hän aloitti toiminnassa viime kesänä. Kesä oli miehelle muutenkin jalkapallovoittoinen, sillä hän pelasi myös HaPK:n edustusjoukkueessa.

– Alkavalla kaudella keskityn enemmän tuomaritoimintaan, sillä pelaaminen vähenee tai loppuu kokonaan, sanoo Henriksson.

Haminassa on tällä hetkellä noin viisi toiminnassa mukanaolevaa erotuomaria. Kotkassakaan tilanne ei ole hyvä, ei myöskään Loviisassa.

– Erotuomaritoiminta on myös mahdollista sovittaa oman pelaajauran oheen, sillä erotuomarit pystyvät määrittämään hyvin joustavasti, milloin ja kuinka usein he ovat käytettävissä erotuomaritoimintaan. Sääntö- ja erotuomaritoiminnan tuntemus tukee hyvin myös pelaajan omaa pelaamista, sanoo Kangasniemi.

– Itse- ja etäopiskelujakson jälkeen on mahdollista hakeutua peruskurssille.

https://www.palloliitto.fi/palvelut/erotuomaritoiminta/ryhdy-erotuomariksi

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli