Haminan talousalueen uutislehti

Mehumaljat MIÄ ITE -näyttelyn kunniaksi!

Keskikaupungin vuoropäiväkodin taiteentekijät Iisa, Rasmus, Lilja ja Joonas sekä varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Pirnes kohottivat mehumaljat näyttelyn avajaisten kunniaksi.

MIÄ ITE! – Lasten taiteen näyttelyn avajaisten kunniaksi kohotettiin mehumaljat nuorten taiteilijoiden kanssa! Näyttelyssä on nähtävillä Haminan varhaiskasvatuksen taidekerholaisten ja Keskikaupungin vuoropäiväkodin lasten töitä.

– Viime vuoden marraskuussa käynnistyi avoimen varhaiskasvatuksen taidepaja-iltapäivätoiminta. Kulttuuripalvelut lähti siihen innolla mukaan, sillä lasten oman taiteellisen ilmaisun tukeminen on keskeinen arvo siinä lastenkulttuurissa, jota teemme osana valtakunnallista lastenkulttuurin verkostoa, Haminan kulttuurituottaja Henni Kiri kertoo.

– Siitä tuli myös idea näyttelyn järjestämiseen Lasten kulttuuriviikoille ja sitten myös Keskikaupungin vuoropäiväkodista tarjottiin heidän romutaideprojektin veistoksia näyttelyyn. Taidepajaan osallistuneiden perheiden käsissä syntyi maalauksia, piirroksia, massatöitä ja rytmisoittimia, joita saa näyttelyssä soittaa.

Myös Keskikaupungin päiväkodista on saatu näyttelyn kävijöitä osallistava teos, valolla ja varjolla syntyvä leikki, jonka toteutuksessa käytetään vanhaa kunnon piirtoheitintä.

Lasten näkövinkkelistä tehtyä romutaidetta ihailemassa Joonas, Rasmus, Lilja ja Iisa sekä varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Pirnes ja kulttuurituottaja Henni Kiri.

– Avoimen varhaiskasvatuksen Taidepajat kokoontuvat edelleen maanantai-iltapäivisin kirjastogalleriassa ja pajoista syntyy lisää teoksia näyttelyyn. On mahtavaa, että prosessi jatkuu tällä tavalla ja näyttely elää täysillä, aivan kuten sen tekijätkin, Kiri hehkuttaa.

Keskikaupungin vuoropäiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Johanna Pirnes kertoo, että ajatus romutaiteesta lähti halusta toteuttaa luovaa projektia, jossa taiteen lisäksi toteutuu myös monia muita oppimisen osa-alueita.

– Kierrätys on projektin kantava ajatus, mutta projektissa on myös tutkittu, vertailtu, ratkottu pulmia, laskettu, suunniteltu, rakennettu ja leikitty. Mielikuvitus pääsi valloilleen. Estetiikka, yhteisöllisyys ja osallisuus ovat myös mukana töissä ja niiden valmistumisen prosessissa, Johanna Pirnes luonnehtii.

Romutaidetta oli tekemässä kolmisenkymmentä lasta.

Lasten kulttuuriviikot jatkuvat helmikuun viimeiseen sunnuntaihin asti, mutta MIÄ ITE! -näyttely päättyy vasta 26. maaliskuuta.

Myös Haminan pääkirjaston Kasper-salissa pääsee kulttuuriviikkojen aikana näyttelyelämyksen pariin ja Lintumetsään omatoimiselle bongausretkelle tutkimaan Oiva Toikan luomia lasilintuja ja siellä voi myös piirtää mieleisensä linnun.

Kasper-salissa on lintupuu ja laatikko, johon piirrokset voi laittaa ja ne skannataan mukaan näyttelyn osana pyörivään Tomi Pekkolan valmistamaan videoteokseen, jossa on lintumetsä äänimaisemineen.

Lisää ohjelmasta: lastenkulttuuriviikot.fi.

Taidekerholaisten massatöitä. Yksi nuorimmista kädenjälkensä näyttelyyn jättäneistä on 7 kuukauden ikäinen Ella.

Lasten kulttuuriviikot jatkuvat

Kuvataiteilija Varpu Erosen vetämät Taikalumi-työpajat järjestetään perheille avoimina työpajoina Ruissalon kirjaston edustalla lauantaina 12.2. klo 10.30 ja klo 11.15. Työpajassa maalataan taikalunta kasveista ja hedelmistä saatavilla väreillä. Mitä tapahtuu, kun sitruuna kohtaa punakaalin?

Myös Kauppiaantalomuseolla, Mattilassa pääsee lauantaina 12.2. avoimeen työpajaan klo 10.00 ja 11.00. Pohjoisen kylmyydessä kankaasta tehdyt vaatteet ovat elämän edellytys, mutta miten kangas valmistetaan? Kuinka kangas syntyy? -työpajassa kudotaan helppokäyttöisellä kudontakehyksellä oma lankatyö. Työpajaan mahtuu kerralla yhdeksän osallistujaa; ennakkoilmoittautuminen: museot@hamina.fi to 10.2. mennessä.

Sunnuntaina 13.2. klo 14.00-17.00  Ice Magic – Jään Taikaa -ulkoilmatapahtuma kutsuu perheitä Suomen lipun aukiolle. Ice Magic -ammattilumenveistäjien ryhmä tekee aukiolle jää- ja lumiveistoksia koko päivän ja yleisö kutsutaan osallistumaan lumitaiteiluun. Paikalle saa myös tuoda itse tehtyjä jääveistoksia ja vaikka lyhtyjä. Lumikuningatar vierailee tapahtumassa klo 15.00 ja 16.30 yhdessä Taikanallen kanssa. Luvassa on seikkailua ja arvoituksia. Haminan Sotilaskotiyhdistyksen kanttiinista saa ostaa lämmintä juomaa ja munkkeja ynnä muita virvokkeita, jos pikkunälkä tai vilu yllättää. Ohjelmassa myös ohjattu lumidisco klo 16.00. Tapahtuman yleisfiiliksestä huolehtii taitava DJ Hutch ja tapahtumaa juontaa Robi Schurmann. Ääntä ja valoa aukiolle loihtii AK Sound & Music Service.

Myös maanantaina 14.2. kokoonnutaan Suomen lipun aukiolla. Luvassa on klo 15.00-18.00 Kaikenkarvaisten kavereiden Ystävyyskarkelot. Avoin varhaiskasvatus leikittää lapsia klo 15.00 alkaen. Lumidiscossa klo 15.30, 16.30 ja 17.30 mukana tanssivat myös pehmoiset satueläinhahmot. Niiden lisäksi karvaista menoa tarjoavat Vetolanseerien koira-ajelut, Mutte-ponin kärryajelut ja Anneli-hevosen talutusratsastus klo 15.30-17.30 välisenä aikana. Juontajana toimii jälleen Robi Schurmann kaverinaan DJ Hutch ja AK Sound tehostaa tunnelmaa.

Osallistava teos näyttelyssä kävijöille.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli