Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Vapauden kaipuu vei hoidokin karkumatkalle

Merimies tuli esittämään erittäin uhkaavaan sävyyn vaatimuksia Vehkalahden kunnanvirastoon syyskuussa 1954. Nykyään rakennus tunnetaan Haminan kaupungintalona.

Vehkalahden kunnantalolla säikähdettiin perusteellisesti lauantaina 18. syyskuuta 1954. Hurjistunut merimies ilmaantui virastoon ja ilmoitti tekevänsä selvää, ellei hänen vaatimuksiinsa suostuta.

Hieman myöhemmin mies yritti Hietakylässä laukaista katkokiväärin kohti ylikonstaapelia, mutta poliisimiehen onneksi panos ei syttynyt.

37-vuotias vehkalahtelainen merimies oli tuotu torstaina hoidettavaksi kunnalliskotiin. Lauantain vastaisena yönä seilori luikki tiehensä ikkunan kautta.

Hän asteli aamulla kunnantalolle ja esiintyi uhkaavasti. Sosiaalisihteeri Sirkka Maaskola hälytti poliisit paikalle.

Kun Vehkalahden nimismiespiirin ylikonstaapeli Otto Piipponen ja konstaapeli Armas Hanttu saapuivat virastolle, merimies oli jo häipynyt Hietakylän suuntaan. Poliisit lähtivät sosiaalilautakunnan puheenjohtajan Vihtori Tillin kanssa miekkosen perään.

Piipponen tavoitti merimiehen Hongelinin portilla ja kehotti tätä tulemaan mukaan. Yllättäen mies veti katkokiväärin takkinsa kätköistä.

Merimiehen tapaus oli ehdoton pääjuttu Haminan Lehdessä 19. syyskuuta 1954. Elettiin muutenkin jännittäviä aikoja, sillä Ylämaalla oli pidätetty vakoilija.

– Älä tule lähemmäksi tai ammun, mies ilmoitti ylikonstaapelille.

Piipponen jatkoi lähestymistä, jolloin merimies veti liipaisimesta, mutta ase ei lauennut. Mahdollisesti patruuna ei ollut enää kurantti.

Hengenvaarassa ollut Piipponen suojautui ja seilori pinkoi karkuun.

Takaa-ajoon hälytettiin Haminan ja Vehkalahden poliisien lisäksi 50 konetuliasein varustettua sotilasta Jääkäripataljoona 3:sta. Tervasaaren sillalle asetettiin vartija, jotta katkokiväärimies ei pääse livahtamaan pakoon sitä kautta.

Miehen nähtiin juoksevan saartorenkaan ulkopuolella Tervasaarella. Konstaapeli Tauno Hovi otti seilorin lopulta Ristiniemen sahan lautatapulin alta.

Haminan raastuvanoikeus tuomitsi miehen neljän kuukauden vankeusrangaistukseen aseen nostamisesta toista henkilöä kohti.

Häntä ei passitettu suoraan vankilaan vaan sijoitettiin toistaiseksi kunnalliskodin huoneeseen, jossa oli kalterit ikkunassa. Vapaudenkaihon kynsiin joutunut merimies onnistui irrottamaan kalterit ja karkaamaan alusvaatteisillaan huopa kainalossa.

Vehkalahtelainen anasti pakomatkan aikana jostakin päällyshousut ja kulahtaneen sadetakin. Kotkan poliisi nappasi hänet kiinni jo seuraavana päivänä. Nyt mies passitettiin vankityrmään.

Otto Piipponen oli jutun kirjoittajan Timo Sihvon isoisä.

Ylikonstaapelina ja vt. nimismiehenä toiminut Otto Piipponen tunnettiin paikkakunnalla myös kunnallispoliitikkona ja asioitsijana.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli