Linda Niemi pani lumilapion heilumaan kaivaessaan ravintolansa terassin järeää kalustoa esiin.

Ravintoloitten anniskelua, aukioloa, asiakasmääriä ja istumapaikkoja koskevat vaatimukset poistuivat eilisestä eli tiistaista 1. maaliskuuta alkaen. Haminassa ravintola-ala toivoo, että koronarajoitukset poistuivat nyt lopullisesti.

Haminalainen ravintoloitsija Linda Niemi tuuletti mieltään ja ajatuksiaan lumitöissä jo ennen koronarajoitusten purkamista viime viikolla.

Ravintola Jack-Upin terassi piti kaivaa esiin katolta pudonneiden kinosten alta.

– Silloin pari vuotta sitten ensimmäisten rajoitusten tultua ei arvattu, että seuraavat vuodet olisivat rajoitusten kanssa veivaamista. Nyt uskon ja luotan siihen, että koronarajoitukset saatiin painettua historiaan, arvioi Niemi.

Esimakua vapauksista saatiin jo edellisviikonloppuna:

– Silloin meillä oli vielä 50 %:n täyttörajoitus, mutta se ei himmentänyt asiakkaiden riemua. Nähtiin pitkästä aikaa ilmiö, jossa ulko-ovelle syntyi jonoja.

Ravintola-alan repaleinen aika on takana, parempaa on luvassa, niin uskotaan.

– Meillä on sentään kaksi suhteellisen hyvää kesää takana, mutta työvuorolistoja oli tehtävä viikko kerrallaan rajoitusten muututtua ajoittain, kertoi Linda.

Normaalia kohti mennään, näin uskoo myös ravintola Hallinkulman isäntä Markku Porkka.

– Vaikka aika on ollut huonoa, nenä on kuitenkin saatu pidettyä pinnalla. Tämä aika on ollut täynnä haasteita alan yritysten ohella myös henkilökunnalle, tuumi Porkka.

– Alalta on poistunut melkoinen määrä ammattitaitoista väkeä hakeutuen leivän perässä muihin hommiin. Osa yrityksistäkin on joutunut sulkemaan ovensa.

Linda Niemi kertoi, että Jack-Up täyttää näinä päivinä 25 vuotta, uusilla omistajilla Lindalla ja Jari Salolla täyttyy jo 12 vuotta.

– Merkkipäiviäkin on tarkoitus vielä kevään aikana juhlia, mutta nyt pyrimme nopeasti kiinni arkisiin töihin, sanoo Niemi.

– Nyt on perusteltua odottaa hyvää kesää. Haminan kaupunki on täynnä tapahtumia ja sieltä löytyy asiakkaita tännekin, sanoi Linda.

Myönteisin odotuksin tulevaan katsoo myös Markku Porkka.

– Teimme juuri pitkän vuokrasopimuksen ja terassin vuokrakin lähtee juoksemaan 1. toukokuuta. Jos vaikka terassioluelle vappuna, aprikoi Porkka.

– Musiikki tulee nopeasti mukaan tarjontaamme, sitä ovat asiakkaammekin odottaneet.

Markku Porkka sanoi, että jo edellisviikonloppu oli vilkas, vaikka rajoituksia olikin vielä päällä.