Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Tappo selvisi vasta 10 vuoden kuluttua

Kymen Sanomat kertoi pääjutussaan 6. kesäkuuta 1971 tinuri Mikko Jääskeläisen surmasta. Kodittomien miesten majapaikkana olleen junanvaunun ympäristöä kutsuttiin Ruukkujen tasangoksi.

Tinuri Mikko Jääskeläinen, 63, surmattiin raa’asti hotelli Ruukuksi kutsutussa junanvaunussa kesäkuussa 1971. Henkirikos selvisi ikkunalasin kappaleeseen jääneen sormenjäljen perusteella vasta kymmenen vuotta myöhemmin.

Lämpöä piisasi Haminassa perjantaina 4. kesäkuuta 1971. Kymen Sanomien toimituksessa oli edellisenä iltana ollut jopa niin kuuma, että etusivun päiväyksessä luki perjantain sijasta torstai.

18-vuotias  nuorukainen lähti perjantaiehtoona viihteelle. Mies esiintyi Pursiseuralla tanakassa humalassa. Veli kehotti juhlijaa lähtemään kotiin, mutta neuvo kaikui aluksi kuuroille korville.

Mies poistui Pursiseuralta yksikseen puolen yön maissa.

Veli heräsi joskus yöllä, kun 18-vuotias tuli kotiin hengästyneenä ja ryvettyneissä vaatteissa. Farkuissa oli jonkun verran verta. 18-vuotias hoki tappaneensa miehen.

Kun sunnuntain lehti kertoi invalidin löytyneen surmattuna junanvaunusta Lepikönrannasta, veli kysyi 18-vuotiaalta, oliko tämä se tapaus, josta hän oli puhunut lauantain vastaisena yönä. 18-vuotias kiisti asian, eikä siihen enää palattu.

Jääskeläisen surmassa oli käytetty ikkunalasin kappaletta, johon oli jäänyt tekijän peukalonjälki.

Ruumiin löytänyt Ruukun toinen asukki joutui oitis epäillyksi. Hän oli kuitenkin syytön. Mies menehtyi myöhemmin itsekin henkirikoksen uhrina samassa junanvaunussa.

Vaunun muut asukkaat olivat olleet Jääskeläisen surman aikoihin kuivattamassa kurkkuaan Haminan rovastikunnan järjestämällä kodittomien miesten kesäleirillä.

Sormenjäljen omistaja löytyi vasta kymmenisen vuotta myöhemmin. Veljelleen tappamisesta surmayönä puhunut ja yliperämieheksi ylennyt mies joutui antamaan huumerikoksesta epäiltynä sormenjälkensä poliisille Italiassa.

Kun sormenjälki toimitettiin Suomeen, keskusrikospoliisissa koettiin kaikkien aikojen ahaa-elämys. Sormenjälki kuului Lepikönrannan surmaajalle.

29-vuotias yliperämies myönsi teon. Hän kertoi saaneensa ryypyt Jääskeläiseltä. Kun hän oli yrittänyt maksaa, Jääskeläinen oli kieltäytynyt ja nakannut rahat ojaan. Mies oli kimmastunut invalidin ylimielisyydestä ja surmannut tämän erinäisten vaiheiden jälkeen.

Haminan raastuvanoikeus tuomitsi helmikuussa 1982 yliperämiehen taposta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen.

18-vuotias nuorukainen oli ennen hotelli Ruukun surmaa ollut juhlimassa Pursiseuralla (kuvassa). Hän jäi kiinni teosta vasta kymmenen vuotta myöhemmin ikkunalasin palasta saadun sormenjäljen perusteella

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli