Haminan talousalueen uutislehti

Yrittäjiltä tuki Ukrainan kansalle

Ukrainan asialla Haminan Yrittäjien hallitus vas. Yrittäjien sihteeri Sini Huhtala, varapuheenjohtajat Sari Oleander ja Heikki Hokkanen sekä puheenjohtaja Nina Nylund.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt koko maailmaa. Suomessa moni haluaa auttaa sodan uhreja jotenkin ja yksinkertaisin ja luultavasti myös tehokkain tapa on antaa rahalahjoituksia, jos siihen on mahdollisuus.

Se käy luotettavasti, kätevästi ja nopeasti kotimaisten ja kansainvälisten avustusjärjestöjen kautta.

Haminassa lukuisat järjestöt, yritykset ja yksityishenkilöt ovat jo lahjoittaneet rahaa Ukrainaan.

Haminan Yrittäjät ry päätti hallituksensa päätöksellä lahjoittaa Suomen Punaisen Ristin hätäapukeräykseen sodan uhrien auttamiseksi. Summa on 1 000 euroa.

– Haastamme haminalaiset yritykset ja yhdistykset mukaan auttamaan. Pienikin apu on tärkeää. Osallistua voi monien muidenkin tunnettujen järjestöjen kautta, sanoo Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Nina Nylund.

Yrittäjien varapuheenjohtaja Heikki Hokkanen sanoo, että jokainen rahalahja tasoittaa tietä Ukrainan kansan selviytymiseksi.

– Apua rikkiammuttu maa ja kansa tarvitsevat vuosia. Eurot ovat paras tapa tässä vaiheessa tukea kansakunnan selviytymistä, arvioi Hokkanen, jonka edustama järjestö LC Hamina/Bastion on lahjoittanut Ukrainalle myös 1 000 euroa.

– Maalla on edessään valtava jälleenrakennusurakka. Kuinka valtava, sen tiedämme vasta sodan loputtua.

Suomalaisissa yrityksissä on runsaasti ukrainalaisia työntekijöitä.

– Monissa yrityksissä ukrainalainen työtekijä on jättänyt työnsä ja lähtenyt puolustamaan kotimaataan, tietävät Sini Huhtala, Haminan Yrittäjien sihteeri ja yhdistyksen toinen varapuheenjohtaja Sari Oleander.

Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston kautta lahjoitukset etenevät tästä: OP FI52 5000 0120 4156 73. Saaja: Punainen Risti. Viite: 5186.

20 euron lahjoitus menee myös tekstiviestinä: SPR20 numeroon 16499 (20 €).

Lahjoittaa voi myös esimerkiksi Suomen Unicefin kautta (unicef.fi). Järjestö auttaa perheitä ja lapsia paikan päällä. Lahjoittaa voi verkkopankissa, maksukortilla tai MobilePaylla.

Apu menee perille myös Kirkon ulkomaanavun kautta (kirkonulkomaanapu.fi) tai Pelastakaa Lapset organisaation kautta (pelastakaalapset.fi).

– Suomalaisen tilin ja vakiintuneen järjestön kautta raha menee varmimmin perille hyvään tarkoitukseen, vinkkaa Haminan Yrittäjien puheenjohtaja Nylund.

– Valitettavaa on, että tästä tilanteesta pyrkivät hyötymään myös huijarit. Verkossa liikkuu jo runsaasti erilaisia huijauksia, joissa väitetään kerättävän rahaa Ukrainan ja ukrainalaisten tukemiseen, vaikka tosiasiassa rahat päätyvät rikollisille aivan muihin tarkoituksiin.

Vladimir Putinin kaksinaamaisuus paljastui

Venäjän hyökkäyksen laajuus Ukrainaan yllätti koko maailman, vaikka joukkojen kokoaminen nähtiin kuukausien ajan ja Yhdysvallat varoitti useaan otteeseen hyökkäyksen todennäköisyydestä.

– Ennen hyökkäyskäskyä maan yksinvaltainen johtaja Putin neuvotteli länsimaiden päämiesten ja eri valtioiden kanssa, vaikka oli jo käytännössä päättänyt aloittaa sodan. Kaikille paljastui Putinin kaksinaamaisuus, sanoo everstiluutnantti (res.) Heikki Hokkanen.

Monet arvelivat, että Venäjän hyökkäys olisi painopisteisesti suuntautunut Ukrainan itäosiin, jossa se on Krimin vallattuaan ylläpitänyt separistien tuella sotatilaa vuodesta 2014 alkaen. Niissä taisteluissa on kuollut 14 000 ukrainalaista.

Ukraina on siis ollut tosiasiassa sodassa Venäjän kanssa jo kahdeksan vuotta. Nyt Venäjän tavoitteena näyttää kuitenkin olevan koko Ukrainan saaminen hallintaansa ja estää lopullisesti Ukrainan lähestyminen länsimaista demokratiaa.

Putin ja hänen lähipiirinsä ei Hokkasen mukaan hyväksy Ukrainasta lähelleen länsimaista demokratiaa värivallankumouksen pelossa.

– Ennemmin tai myöhemmin Venäjän kansalaiset näkisivät, että länsimaiseen demokratiaan suuntautuneessa Ukrainassa eletään vapaasti ja kansalaisten keskeisiä ihmisoikeuksia ei rajoiteta kuten Venäjällä.

– Nyt on sodittu pian kaksi viikkoa. Paraatimarssi Kiovaan ja Ukrainan nopea antautuminen lienee ollut Venäjän ajatus sotatoimien kulusta, mutta se ei toteutunut.

Ukrainaan virtaa koko ajan lisää aseapua lännestä ja samalla maa kouluttaa sekä perustaa uusia joukkoja. Maanpuolustustahto ukrainalaisilla on erinomainen ja Venäjän hyökkäys on yhdistänyt kansan.

– Voi arvioida, että aika vaikeat ajat ovat edessä materiaalin osalta ylivoimaisilla venäläisillä joukoilla, joilla on vastassaan Ukrainan 40-miljoonaisesta yhtenäistyneestä kansasta kootut joukot. Venäläiset joukot ovat kokeneet ankaria tappioita.

– Uutisissa on havaintoja siitä, että Venäjä pyrkii nyt etenemään kaupungeissa ja lamauttamaan ukrainalaisten maanpuolustustahtoa tulittamalla massiivisesti asutuskeskuksia sekä yrittäen pakottaa Ukrainan rauhaan inhimillisten uhrien kustannuksella.

Millainen on se sopimus, jolla tämä sota loppuu? Millä sopimuksella Venäjä ja Putin voivat säilyttää kasvonsa ja suostuvatko ukrainalaiset luopumaan itsenäisyydestään?

– Putinilla on vielä pieni mahdollisuus voittaa tämä sota tulivoimallaan, mutta Venäjä tulee joka tapauksessa jäämään tappiolle sodan lopputuloksissa. Se on hyökkäyksellään saanut jo Ukrainan kansan vihan sukupolviksi eteenpäin. Euroopan yhdentyminen tiivistyy yhteisen uhan edessä ja talouspakotteet syöksevät Venäjän kansantalouden syvään lamaan.

Heikki Hokkanen sanoo, että pakko tämänkin sodan on joskus loppua ja länsimaissa toivotaan, että sota loppuisi mahdollisimman pian.

– Sodan jälkeen Putinin uskottavuus ja maine on kaikissa neuvottelupöydissä täysi nolla. Ukrainalaisen kansan teurastaminen oman asemansa säilyttämiseksi 2020-luvulla jää kyllä historiaan, mutta ei ehkä hänen toivomallaan tavalla.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide