Haminan talousalueen uutislehti

Pääseekö Kymenlaakso eroon kaksinapaisuudestaan?

Aluevaltuuston ensimmäinen kokous pidettiin Kotkan Höyrypanimon suuressa salissa.

Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuodenvaihteessa. Siihen mennessä aluevaltuustot päättävät hallintosäännöstään ja valitsevat alueille virkamiesjohdon.

Kymenlaaksossa tavoitteena on pääseminen irti maakunnan kaksinapaisuudesta, jossa pohjoinen vaalii tiukasti omia etujaan Kouvolan johdolla, eikä Etelä-Kymenlaakso jää pekkaa pahemmaksi.

– Tämän aluevaltuuston tehtävä on unohtaa kaksinapaisuus, joka on pitkälle median luoma mielikuva. Nyt meillä on yksi ja yhteinen hyvinvointialue, jossa kaikkien etu on myös yhteinen etu, sanoi aluevaltuuston konkarijäsen, kaksi kautta eduskunnassakin istunut Markku Pakkanen (kesk) Inkeroisista Kouvolasta.

Haminalainen aluevaltuutettu Jarkko Harjumaaskola (sd) piti aluevaltuuston ensimmäistä kokousta hengeltään myönteisenä ja rakentavana.

– Luottamuspaikat menivät läpi kuten puolueiden kesken oli ennakolta sovittu. Kokous oli leimallisesti yksituumainen ja alueen parhaaksi tähtäävä, sanoi Harjumaaskola, joka valittiin myös aluehallitukseen.

Harjumaaskola ei allekirjoittanut valtuutettu Pakkasen näkemystä, jonka mukaan media olisi ylläpitänyt maakunnalle leimallista kaksinapaisuutta.

– Kyllä kaksinapaisuutta on ylläpidetty niin pohjoisessa kuin etelässäkin. Toivottavasti kotiinpäinvetämisen politiikka on nyt Kymenlaaksossakin tullut matkansa päähän, tuumi Harjumaaskola.

Aluevaltuustoon Haminasta muhkealla äänimäärällä 985 valittu Ari Rinne (LiikeNyt) sai paikan palvelulautakunnasta aluevaltuuston järjestäytymisessä.

– Toivon, että aluevaltuustoa ei pilata politikoinnilla, siihen tämä ei ole sopiva pelikenttä. Hyvän hallintosäännön sorvaaminen luo puitteet toimivalle päätöksenteolle, sanoi Rinne.

Rinne on profiloitunut Haminan terveysaseman puolustajana, eikä hän ole tavoitteestaan luopunut.

– Saamme kyllä Haminaan vielä viikonloppu- ja iltapäivystyksenkin, mutta ei ehkä ihan perinteisen mallin mukaan, vihjaisi Rinne..

Juha Kytömäki (kesk) sai johdettavakseen tarkastuslautakunnan.

– Se ei ole luontevin paikka politiikan tekemiselle. Uskon aluevaltuuston työn painottuvan tämän vuoden ajan hallintosäännön muokkaamiseen, sanoi Kytömäki.

Kokoomuksen eteläisen Kymenlaakson äänikuningatar Elina Inkeroinen-Lalu (772 ääntä) valittiin aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa aluehallituksen 1. varapuheenjohtajaksi.

Vastavalitun aluehallituksen puheenjohtajakaksikko Nina Brask (vas.) ja Elina Inkeroinen-Lalu tarttuu uusiin tehtäviin motivoitunein mielin ja hyvään yhteistyöhön jo tottunein ottein.

– Nyt alkaa uuden hyvinvointialueen rakentaminen, jonka ensivaihe painottuu hallintoon, strategiatyöhön, edunvalvontaan ja muuhun valmisteluun, jotta uusi organisaatio on valmis kantamaan järjestämisvastuun ensi vuoden alusta alkaen sote- ja pelastustoimen palveluista.

– Urakka on sen verran iso, että toivon kaikkien keskittävän energiansa siihen. Yhteisellä alueella asiatkin ovat yhteisiä, eikä mikään kaupunki ole toistaan tärkeämpi, summaa Elina Inkeroinen-Lalu.

Aluevaltuuston urakkana päättää hallintosäännöstä

Kymenlaakson hyvinvointialueen aluevaltuusto piti viime viikolla ensimmäisen kokouksensa Kotkan Höyrypanimolla, jossa hyväksyttiin ryhmien sopimat valinnat yllätyksittä.

Aluevaltuuston puheenjohtajaksi nousi Jouko Leppänen (kok) Kouvolasta. Koko puheenjohtajisto on kouvolalainen, sillä varapuheenjohtajiksi valittiin Joni-Petteri Mörk (ps), Paula Werning (sd) ja Jenni Aikio (vihr).

Kokouksessa todettiin yksituumaisesti, että tämän vuoden tärkein tehtävä on hallintosäännön valmistelu. Luonnoksella on mittaa 42 sivua ja paperiin tullee loppuvuoden aikana useita muutoksia ja tarkennuksia, joiden valmistelu jätettiin aluehallitukselle.

Keskustan kaksikko Juha Kytömäki (vas.) ja Markku Pakkanen arvioimassa aluevaltuuston tulevaa työkenttää.

Aluehallituksen johtoon valittiin Nina Brask (sd) Kotkasta. Varapuheenjohtajiksi tulivat Elina Inkeroinen-Lalu (kok) Haminasta ja Mikko Jaanu (ps) Kouvolasta.

Aluehallituksen jäseniksi valittiin Jarkko Harjumaaskola (sd) Haminasta, Vesa Parkko (kok), Samuli Sibakoff (ps) ja Joona Mielonen (vas) Kotkasta.

Riikka Turunen (kesk) tulee Pyhtäältä ja muut jäsenet ovat kouvolalaisia: Verna Sydänmaanlakka (sd), Marjo Lakka (sd), Christa Carpelan (kok), Jari Larikka (kok) ja Markku Pakkanen (kesk).

Palvelulautakuntaan valittiin Kaakonkulmalta Anja Kivelä (ps) Virolahdelta sekä haminalaiset Ari Rinne (LiikeNyt), Jaana Suikkanen (kok) ja Hannah Honkanen (kesk). Lautakuntaa johtaa Jutta Hartikainen (kok) Kouvolasta

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajaksi tuli haminalainen Juha Kytömäki (kesk). Lautakunnan jäseniksi valittiin haminalaiset Tomi Tuomisalo (LiikeNyt) ja Jani Jaakkola (ps) sekä Riitta Tenkanen-Salmela (kesk) Miehikkälästä.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan johtoon valittiin Inka Häkkinen (sd) Kouvolasta. Lautakunnan jäseneksi valittiin Risto Kouki (sd) Virolahdelta.

Haminalaiset Nina Peltonen (sd) ja Antti Pakkanen (ps) valittiin turvallisuuslautakuntaan, samoin Jukka Lappi (kesk) Virolahdelta. Lautakunnan johtoon tuli Ukko Bamberg (ps) Kouvolasta.

Aluevaalilautakunnan jäseneksi tuli Auvo Porkka (sd) Haminasta. Lautakunnassa puhetta johtaa Jorma Liukkonen (vas) Kouvolasta.

Ari Rinne (LiikeNyt) oli aluevaalien haminalainen ääniharava.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös