Haminan talousalueen uutislehti

Kevät on heräämisen aikaa

Kevät on useimmille se odotetuin ja rakastetuin vuodenaika.

Kevät on useimmille se odotetuin ja rakastetuin vuodenaika. Takana on pitkä ja pimeä talvi ja suurimmalle osalle ihmisiä juuri kevät on heräämisen aikaa. Virkistynyt mieli saa talvena löhöilleen kropan lenkille nauttimaan valosta ja luonnon heräämisestä eikä untakaan tarvita samalla tavalla kuin pimeinä tavikuukausina.

Keväällä on kuitenkin kaksijakoinen vaikutus eikä sitä edes täysin tunneta. Esimerkiksi miesten itsemurhien huippu osuu toukokuuhun. Pimeän ajan kaamosmasennus on kuitenkin kevään valoisuutta suurempi ongelma. Siitä kertoo sekin, että naisilla itsemurhahuippu ajoittuu lokakuulle ja kaamosmasennuksesta kärsii Euroopassa 1 – 4 prosenttia väestöstä. Lieviä oireita on jopa 15 prosentilla.

Kevätaurinko tuo moniin koteihin myös paineita, sillä auringon lahjomattomat säteet paljastavat pienetkin pölyhiukkaset armoa antamatta.

Kevään aurinko tuo esiin likaiset ikkunat, hiusten huonon kunnon ja vaikkapa vuosien myötä lisääntyneet kasvojen rypyt.

Auringon armottomuutta se vain on. Siivouksen pienet puutteet näkyvät vain siksi, että valoa on enemmän. Talvella valoa tuli jos tuli pieninä annoksina, mutta keväällä sitä riittää ylen määrin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide