Haminan talousalueen uutislehti

Ukrainan sodasta pitää puhua

Maailman tapahtumia aktiivisesti seuraavan Alexander Volkovin intohimo on jääkiekko. Hän fanittaa New York Rangersia ja pelaa itse haminalaisessa harrastejoukkueessa. – Pelaan hyökkääjän paikalla. En ole joukkueeni nopein, mutta kylläkin vanhin, hän virnistää.

Venäjän presidentti Putinin ja hänen hallintonsa käynnistämä sota Ukrainassa on hämmentänyt ja järkyttänyt myös monia Haminassa asuvia venäläisiä. Alexander Volkovilla on Suomen ja Venäjän kansalaisuus. Hänellä on avioliiton kautta myös sukulaisuussuhteita Ukrainaan.

– Monen muun tavoin yllätyin siitä, että Putin todella hyökkäsi. Miten hän voisi voittaa? Vaikka hän saisi maan polvilleen, eivät ukrainalaiset koskaan alistuisi minkään nukkehallinnon alle, Alexander sanoo.

Venäjän sotajoukot tuhoavat ukrainalaisia kaupunkeja siviiliuhreista piittaamatta. Putinin aggressiota on yritetty selittää milloin äärinationalistisen totalitarismin ideologialla, milloin Putinin henkilökohtaisilla kokemuksilla ja terveydentilalla.

– Voi olla noita kaikkia. Mutta yksi asia on hyvä tiedostaa: Putin on valheellinen. Kaikille. Hämääminen valehtelulla on bolsevikkien taktiikkaa. Vladimir Putin ja hänen lähimmät uskottunsa ovat neuvostoajan totalitarismin kasvatteja, useimmat myös KGB:n entisiä upseereita.

Suomessa asuvien ja suomalaiseen yhteiskuntaan kiinnittyneiden venäläisten enemmistö ei pidä Ukrainan sotaa venäläisten sotana, vaan Putinin. Mutta on politiikalla kannattajansakin:

– Heidän kanssaan ei kannata alkaa haastamaan riitaa. Sitähän Putin juuri haluaisi, synnyttää ristiriitoja ja käyttää niitä tarpeen tullen Suomea vastaan.

Kaikki Suomessa asuvat venäläiset eivät osaa kieltä riittävästi ymmärtääkseen, mitä täällä mediassa kerrotaan.

– Kaikki eivät tiedä YLE:n venäjänkielisestä uutispalvelusta. He seuraavat venäläisiä digikanavia ja saavat sen tiedon, mitä siellä tarjotaan.

Puhumme Alexanderin kanssa myös kansalaisten kollektiivisesta vastuusta, siitä, mikä on tavallisten venäläisten vastuu hallintonsa teoista. Varsinkin nyt monet venäläistaustaiset mieluummin pitäisivät mielipiteensä omana tietonaan. Eikö Alexanderia pelota puhua medialle?

– Jonkun on puhuttava, moraalinen vastuu ei häviä silmät sulkemalla. Omasta puolestani en pelkää: olen jo vanha ukko, ei minusta ole uhkaa Putinin hallinnolle.

Lue lisää aiheesta:

TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli