Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Jääkäri ryösti taksin tyhjällä rynnärillä

Taksiryöstäjä kävi kähveltämässä rynnäkkökiväärin KymPJ:n ensimmäisestä jääkärikomppaniasta, jossa hän oli palvellut alokkaana. Soturi sai kiväärin käsiinsä rikkomalla asekaapin lukon.

Vehkalahtelainen taksimies Lasse Pasi joutui 40 vuotta sitten karmaisevaan tilanteeseen. Hän tunsi korvansa vieressä iholla aseen piipun. Kyydin ottanut jääkäri oli vetänyt rynnäkkökiväärin manttelinsa alta ja uhkasi Pasia ampumisella.

Maanantai-ilta on yleensä hiljainen ilta Haminan taksissa ja se oli sitä myös 8. helmikuuta 1982.

Lasse Pasi sai vanhalta linja-autoasemalta kyydin puolen yön maissa. Sittemmin hyvinkääläiseksi jääkäriksi osoittautunut varusmies asettui takapenkille ja pyysi ajamaan Loviisaan.

Juopuneella soturilla oli kuulemma rahaa 150 markkaa. Loviisaan päästiin ja taksamittari näytti jo lukemaa 160 markkaa. Siinä vaiheessa matkustaja ryhtyi uhkailemaan Pasia rynnäkkökiväärillä.

– Nyt minä ammun, matkustaja ilmoitti.

Kylmähermoinen kuljettaja tarrasi kiväärin piippuun ja väänsi sen pois päin itsestään. Pasi onnistui käsirysyn päätteeksi pudottamaan kiväärin ulos autosta.

Koska varusmies vaikutti talttuneelta, Pasi lähti ajamaan kohti Loviisan poliisiasemaa. Silloin jääkäri kävi kuljettajan kurkkuun kiinni takaa päin.

Mersu suistui penkkaan. Miehet ottelivat auton ulkopuolella. Varusmies pääsi taksimiehen kaaduttua auton rattiin.

Pasi juoksi kohti Loviisan keskustaa hälyttämään apua. Hänet neuvottiin poliisiasemalle.

Poliisipartio yritti pysäyttää Mersun ampumalla Porvoon keskustassa. Luodit rikkoivat polttoainetankin ja yksi luoti iskeytyi takalasista sisälle autoon.

Takaa-ajo päättyi lopulta Askolassa. Varusmies menetti auton hallinnan ja antautui poliiseille.

Kävi ilmi, että jääkäri oli viikonloppuvapaalta palattuaan mennyt tyhjillään olleeseen Kymen jääkäripataljoonan ykköskomppaniaan, josta hän oli anastanut rynnäkkökiväärin ja lippaan. Patruunoita mies ei ollut löytänyt, joten hän oli uhannut Lasse Pasia tyhjällä aseella.

Toimintansa syyksi hyvinkääläinen kertoi pettymyksen kihlauksen kariutumiseen.

Haminassa istunut Kouvolan sotaoikeus tuomitsi 21-vuotiaan jääkärin asevarkaudesta ja Haminan sotilaskodin kanttiiniin tehdystä murrosta yhden vuoden vankeusrangaistukseen.

Loviisan raastuvanoikeus langetti miehelle myöhemmin 2 vuoden 3 kuukauden 10 päivän vankeusrangaistuksen muun muassa törkeästä ryöstöstä ja törkeästä varkaudesta.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli