Haminan talousalueen uutislehti

Pian voi sukeltaa aistit auki kukkaloistoon

Eija Tepponen (vas.), Anu Tepponen ja Laura Saari orvokkimeren keskellä. Orvokit ovat kevään ensimmäiset myyntiin tulevat kukat. Kun puutarha toukokuussa avaa ovensa yleisölle, pursuilevat kasvihuoneet ruukku- ja amppelikukkia, yrttejä ja vihannesten taimia.

Taimimyymälä Tepposen puutarhalla on juuri nyt kevään kiireisin aika. Kasveja kylvetään, koulitaan, istutetaan, ja hoidetaan. Ensimmäisenä myyntiin ehtivät huhtikuussa orvokit.

Ja siitä vauhti vain kiihtyy, kun kaikki kesäkukat, amppelikukat, koristekasvit, yrtit ja muut hyötykasvien taimet tulevat myyntiin toukokuusta lähtien.

– Lajeja on yhteensä lähes 200. Jos lasketaan lajin sisällä olevat lajikkeet, väri- ja muut variaatiot, on määrä moninkertainen. Orvokkejakin on lähes 50 lajiketta, arvioi Eija Tepponen.

– Orvokki on kiitollinen kasvi, sillä se kestää kylmää, jopa parin asteen pakkasia.

Taimimyymälä Tepposen päätuote ovat kesäkukat. Kukkien ja koristekasvien viljelyala on 5400 m2, hyötykasvit, yrtit ja vihannekset vievät 500 m2. Hyötykasveissakin löytyy valikoimaa, yrttejä on noin 40 lajiketta ja pelkkiä tomaatteja 30 eri lajiketta.

– Tomaatit lähtivät tosiaan vähän lapasesta, Anu Tepponen myöntää.

– Kun koronapandemia kaksi vuotta sitten alkoi, lisääntyi puutarhaharrastus nopeasti. Ensimmäisenä koronakeväänä loppuivat tomaatintaimet heti toukokuussa, nyt menekkiin on pystytty varautumaan.

Tomaatti on myös Puutarhaliiton ja Kotimaiset Kasvikset ry:n valitsema vuoden vihannes. Lajikkeissa on tosiaan valinnanvaraa, kasvihuoneessa näkyy riveittäin pieniä, terhakoita tomaatintaimia. Miltä kuulostaa vaaleanpunainen tomaatti. Tai tomaatti, jonka malto on sydämenmuotoinen.

– Erikoisuudet ovat kiinnostavia, mutta lopulta kuitenkin kysytyin on hyvä, maukas tavallinen tomaatti, huomauttaa Laura Saari, Tepposella jo 16-vuotiaana kesäapulaisena aloittanut, pitkäaikainen työntekijä.

Laura kertoo, että puutarhalla testataan vuosittain koeviljelyssä kasvien soveltuvuutta myyntiin.

– Viime vuoden kokeiluista on myyntiin tulossa mm. pensastava auringonkukka ja köynnösbataatti.

Taimimyymälä Tepposella on myymälä Karhulassa ja telttamyymälä Haminan torilla joissa myynti alkaa sään salliessa huhtikuun puolen välin paikkeilla. Puutarhan suoramyynti Haminassa Hirveläntiellä avataan toukokuun alussa ja myynti jatkuu juhannuksen tienoille.

– Kasvien runsaus, kukkien väriloisto ja tuoksut ovat elämys. Monet viettävätkin täällä paljon aikaa kävellen ja katsellen.

Kasvihuoneissa on leveät, katetut käytävät, joita pitkin pääsee liikkumaan lastenvaunujen kanssa tai pyörätuolilla.

Tepposen ostetuin artikkeli ovat kesäkukat. Niistä suosituimpia ovat helppohoitoiset ja laajan värivalikoiman pelargonit, miljoonakellot ja petuniat. Onko kukissa vuosittain vaihtuvia trendivärejä ja ennustetaanko niitä kuten vaatemuodissa?

– Ainahan niitä trendejä on myös kukissa. Valkoinen oli useana vuonna todella kysytty väri mutta nyt on siirrytty hieman värikkäämpään suuntaan. Myös erilaiset koristeheinät sekä muut vihreät lisukekasvit on viime vuosina olleet pinnalla. Toki perinteiset värit ja kasvit ovat suosittuja vuodesta toiseen, Anu kertoo.

Kesäkukkien istutuskelejä odotellessa hän vinkkaa tehtävän, jolla odotusaikaa voi lyhentää:

– Ellet tehnyt jo syksyllä, olisi nyt hyvä aika ottaa esille istutusruukut ja pestä tai harjata ne valmiiksi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös