Haminan talousalueen uutislehti

Apua Ukrainalle annetaan Haminassakin

Ukrainan sotaa pakenevien auttaminen on levinnyt Haminaankin. Pieni vapaaehtoisten porukka päätti perustaa ryhmän auttamaan Haminaan tulevia ukrainalaisia. Tukikohtana toimii Elävä Toivo ry:n tilat Mannerheimintiellä entisissä Haminan seurakunnan tiloissa Kulmakivessä.

– Tietoa jaetaan facebook-ryhmässä Apua ukrainalaisille Haminassa, jossa on jo lähes viisisataa jäsentä, kertoo ryhmää koordinoiva Johanna Kolmela.

Avustustoiminnat ovat käynnistyneet pienimuotoisina, sanoo Elävä Toivo ry:n Simo Berlin.

– Yritämme innostaa haminalaiset mukaan auttamiseen. Avuntarve on kova, kaikesta on pulaa niin Ukrainassa kuin tänne Suomeen tulleilla pakolaisilla. Avustustavaroiden turvin pakolaiset saavat arkensa käyntiin, sanoo Berlin.

Mikään lahjoitettu tavara ei ole tarpeeton:

– Valtaosa pakolaisista on naisia ja lapsia. Suurin kysyntä on ruokatarvikkeista, pesu- ja puhdistusaineista ja muista hygieniatuotteista. Lahjoitettavaksi kelpaa tuote, jota lahjoittaja voisi itsekin käyttää, mutta tuote vain on tarpeeton, valistaa Berlin, joka on itse vienyt jo neljä avustuskuormaa Ukrainaan.

– Jos meille tulee avustustuotteita yli paikallisen tarpeen, tavaraa menee rekkakuljetuksina suoraan Ukrainaan.

Haminassa on useampia yrityksiä, jotka jo työllistävät ukrainalaisia. Marjojen tuotantoon keskittyvä Lahden Tila Onkamaalla on työllistänyt sesonkiaikana perinteisesti ulkomaalaisia.

– Tässä sotatilanteessa emme voi ottaa venäläisiä, mutta ukrainalaisista ensimmäiset aloittivat meillä jo ennen sodan alkamista. 25 henkilön rekrytointimäärä voi olla suurempikin, sanoo Vesa Poikela Lahden Tilalta.

– Monet ukrainalaiset alamme erikoisosaajat eivät pääse nyt tulemaan, mutta sitä vajausta yritämme paikata. Miehet puolustavat Ukrainassa maataan ja naiset tekevät humanitääristä työtä.

Pousin Puutarhalla työskentelevien perheiden työntekijöiden kolme lasta pääsi aloittamaan koulunkäynnin viime viikolla. Toimitusjohtaja Jarmo Pousi vei koululaiset Haminan kirjastolle, joka toimii koulunkäynnin aloituspaikkana. Tällä hetkellä koululaisten ryhmässä on kymmenkunta Ukrainasta Suomeen turvaan tullutta lasta ja nuorta. Ruokailemassa ryhmä käy Aseman koulussa.

Ukrainalaiset saavat ilmaiset kahvit/teet Kahvila-Olohuone Jaspiksessa arkisin ma-pe klo 10 – 15 yksityislahjoituksen kautta. Jaspiksen osoite on Isoympyräkatu 30 B, käynti puiston puolelta.

– Jaspis voi toimia kohtaamispaikkana ja siellä voi mm. käyttää nettiä ilmaiseksi, vinkkaa Hannah Honkanen Jaspiksesta.

Nuorille 13-20-vuotiaille on nuortenilta tiistaisin klo 15-21, keskiviikkoisin 18-21, torstaisin 15-21 ja perjantaisin 17-23.

Simo Berlin sanoo, että Suomeen tulleilla pakolaisilla on kova halu päästä kiinni työntekoon.

– Helppoa se ei ole, sillä kielimuuri on korkea. Tulijat ovat lasten ja nuorten ohella naisia ja vanhuksia.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli