Haminan talousalueen uutislehti

Kymmenkunta tonttivarausta sisällä – Tervasaari kiinnostaa rakentajia

Hamina Asuntojen uuden vuokratalon rakentamista avasi toimitusjohtaja Katri Kolari. (Kuva: Riikka Koskimies)

Tervasaaren alueen kehittäminen kiinnostaa haminalaisia mutta kiinnostaa se muitakin. Noin 30 hehtaarin kaavoitettu alue meren rannalla ja kaupungin ydinkeskustan kupeella on melkoinen vetovoimatekijä.

Alueen rakentaminen jatkuu jo tämän vuoden aikana ja rakentamista riittää vuosiksi. Tonttivarauksia on kymmenkunta ja seuraavina ovat käynnistymässä Alderbay Oy:n hanke, Norsvik Development Oy:n hieman ylellisempi hanke on myös jo lähtökuopissa.

YIT:n talohanke Kubbenkadun eteläpäähän on pisimmällä, sillä koemarkkinointi on pitkällä, enää puuttuu vain rakentamispäätös.

Hamina Asunnot on varannut tontin toisellekin vuokratalolle, joka sijoittuisi Bruuninkadulle nykyisen vuokratalon viereen.

Vuosi sitten Tervasaarelle valmistui ensimmäinen kerrostalo, vuokratalon rakennutti kaupungin omistama Hamina Asunnot. Tervasaari koetaan Haminassa kokonaisuutena, johon on huolella panostettu. Kehitysideoita on saatu myös kansalaisilta ja väki taitaa ymmärtää alueen arvon.

– Lähes rakentamaton alue meren rannalla kiinnostaa muuallakin. Kävelymatka Tullimakasiinilta kauppatorille kestää reilun 10 minuuttia, Raatihuoneelle vähän enemmän, sanoi kaupunginarkkitehti Milla Koskivirta.

Tervasaaren kaava sai monen kiemuran jälkeen lainvoiman 2013. Valmistelussa oli esillä monia vaihtoehtoja.

Tavoite on, että kaikista alueelle rakennettavien talojen asunnoista olisi merinäköala. Merellisyyttä vahvistaa myös se, että alueelle syntyy noin 400 venepaikkaa.

– Alueen asemakaavamääräykset ovat tarkoituksella väljiä, koska suunnittelua ei haluta kahlita liikaa. Tämä toki edellyttää kaupungilta vahvaa rakentamisen ohjausta ja vuoropuhelua rakentajien kanssa.

Omakotirakentamista Tervasaareen ei tule. Tonttijaot ratkaistaan kysynnän mukaan.

– Alueen halkaisee Oolanninpuisto, 14,5 hehtaarin viheralue. Kevyenliikenteen rantaraitit kiertävät koko Tervasaaren, valisti Koskivirta.

Rakentajien kiinnostus Tervasaarta kohtaan nousi ensimmäisen kerrostalon valmistumisen myötä.

– Kiinnostus uutta taloa kohtaan oli kova ja kun YIT sai oman kohteensa markkinoinnin vetämään hyvin, muutkin rakentajat uskaltautuivat eteenpäin hankkeineen, sanoi kaupungingeodeetti Aki Oksanen.

Tervasaaren kerrostalorakentamista ja yhteisöllistä asumista esiteltiin yleisötilaisuudessa Vehkalahtitalossa. Illan moderaattorina toimi muutosjohtaja Simo Kaksonen.

Yhteisöasumisesta kertoi yhteisöasumisen asiantuntija Outi Jolanki Jyväskylän yliopistosta ja teemaa täydensi kokemusasiantuntija Maritta Jylhälehto.

Haminan panostuksia ikäihmisten asumisen mahdollisuuksiin avasi Jarkko Lappeteläinen.

– Ikäihmisen paikka on lähellä kaikkea ja hän on tärkeä osa rakentamaansa yhteisöä, arvioi Lappeteläinen.

Alderbay Oy:n hankkeita Vehkalahtitalossa esitteli tiimi Sami Sillgren (vas.), Teemu Tuukkanen ja Mikko Viljakainen. Neljäs lenkki Jaakko Leislahti oli estynyt.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli