Haminan talousalueen uutislehti

Lehtipuhallin ei kuulu hiekanpoistoon

Lehtipuhallin on oivallinen kapistus puista varisseiden lehtien poistamiseen.

Lehtipuhallin on oivallinen kapistus puista varisseiden lehtien poistamiseen. Lehtipuhaltimien pärinä on kuitenkin alkanut Haminassakin, vaikkei puissa ole tietoakaan lehdistä. Nyt lehtipuhaltimilla poistetaan teiltä ja pihoilta hiekotussepeliä.

Kiinteistönhuoltoyritysten oivallus on ehkä toimiva, mutta se tuottaa monenlaista harmia. Ympäristönsuojelumääräykset yksiselitteisesti kieltävät lehtipuhaltimen käytön hiekanpoistossa.

Lehtipuhaltimien käyttö on kielletty, koska ne nostavat hienon katupölyn ilmaan ihmisten hengitettäväksi. Lehtipuhaltimet saavat hiekoitussepeliin sekaantuneen hienon hiekan sekä autonrenkaista irronneen kumipölyn iloiseen lentoon. Pöly kiusaa allergisia ihmisiä ja äänellään lehtipuhallin kiusaa ihan kaikkia.

Kiistaton totuus on, että katupölyn pienhiukkaset imeytyvät halukkaasti keuhkojen rakkuloihin pysyen elimistössä kuukausia ellei pidempäänkin.

Katujen ja pihojen puhdistustalkoot ovat vasta alkaneet, mutta kiinteistönhuolto voisi hoitaa urakkaansa myös hillitymmin, jos lehtipuhallin on firman ainoa työkalu hiekanpoistoon. Siivottavan alueen voi esimerkiksi kastella ennen puhaltimen käynnistämistä, jolloin työvaiheesta ei nouse massiivisia pölypilviä.

Ympäristösyistä lehtipuhaltimien käyttö on kielletty hiekoitushiekan poistoon esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Hyvinkäällä.

Perusteet laitteen käyttökiellolle ovat selkeät: lehtipuhallin tuottaa jopa yli 100 desibelin meluhaitan samalla, kun laite nostaa ilmaan piinalliset pölypilvet.

Keväinen hiekanpoiston urakka on tuttu meille kaikille. Se kuuluu kevääseen, sillä Haminassakin liukkaudentorjuntaan käytetään joka talvi tuhansia kiloja hiekoitussepeliä.

Lehtipuhaltimien käyttöä hiekanpoistoon tuskin kielletään. Hiekanpoistossa katu tai piha-alue märäksi ennen puhaltimen käynnistämistä! Silloin puhaltimesta nousevaa melusaastetta olisi helpompia sietää.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus