Värikkäät pääsiäismunat olivat pääosassa Haminassa Johanneksen kirkossa avatussa näyttelyssä, johon voi tutustua vielä 16.4. saakka. Munataiteilijoina olivat haminalaiset Ritva Koverola, Tuija Sakkelin-Hauhia ja Laura Hakkarainen.
Taiteilijat syttyivät näyttelyyn vasta vuodenvaihteen tienoilla Koverolan johdolla.
– Esillä on jonkin verran yli 300 munaa. Munien maalaaminen on tuttua kaikissa kulttuureissa ja näyttelyssäkin on esillä koristemunia esimerkiksi Kiinasta, Amerikasta ja monista monista Euroopan maista, kertoi Koverola, jolla on mittava kokemus myös ikonimaalarina.
Munien maalausta parikymmentä vuotta harrastanut Laura Hakkarainen kertoi, että munien maalaaminen on keskittymistä vaativa harrastus. Hakkarainen on maalannut näyttelyyn tuomansa munat pisanta -tekniikalla mutta tekniikoita on muitakin.
Hakkarainen kertoi aivan aluksi, että munien maalaamisessa käytetään tyhjennettyjä munia.
– Munat tyhjennetään pienen reiän kautta ja pestään huolellisesti päältä ja sisältä. Tämän jälkeen ne pyyhitään etikalla, jotta väri pysyisi parhaiten munien pinna
– Pisanta eli vahabatiikkitekniikassa munankuoriin piirretään kuviot värittömällä mehiläisvahalla munien puhdistuksen jälkeen. Maalaustekniikka perustuu vahauksen ja värjäyksen vuorotteluun.
Ensin vahataan valkoisiksi jäävät kohdat, ettei väri tartu niihin kohtiin. Vahauksessa voi käyttää apuna esimerkiksi nuppineulan tylppää päätä. Vahattu muna kastetaan ensimmäiseen väripaljuun ja kun väri on kuivanut, vahataan juuri värjätyt kohdat ja kastetaan muna taas uuteen väriin.
– Näin tehdään, kunnes lopputulos tyydyttää munamaalaria, valisti Hakkarainen.
Tuija Sakkelin-Hauhian maalaamien munien materiaalina on styroksmunat, joita saa harrastekaupoista. Munat taitelija on peittänyt erilaisilla kankailla ja nauhoilla.