Suurta huomiota herättänyttä yliajojuttua käsiteltiin syksyllä 1967 kahdesti Haminan raastuvanoikeuden istunnoissa Raatihuoneella (kuva). Vuoden ja neljän kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen saanut hotellijohtaja tyytyi raastuvanoikeuden tuomioon.

Haminalainen ahtaaja menehtyi yliajon uhrina yöllä 31. elokuuta 1967. Yliajajaksi paljastui Hotelli Seurahuoneen johtaja.

Poliisi sai kello 1.50 yöllä ilmoituksen, että taksiautoilija on löytänyt tiellä makaavan miehen Valtakadulta, joka tunnetaan nykyisin Kekkosenkatuna.

Mies vietiin Haminan sairaalaan, jossa hänet todettiin kuolleeksi. Uhri oli 24-vuotias ahtaaja Yrjö Olavi Pusa.

Sivulliset olivat huomanneet vaaleanvihreän Renault-merkkisen henkilöauton pysähtyneenä Valtakadulle. Auton perusteella poliisin epäilyt kohdistuivat Haminan Seurahuoneen johtajaan. Hänet pidätettiin kotoaan Vilniemestä.

Johtaja kertoi lähteneensä ajamaan yöllä työpaikaltaan kohti kotia. Entisen Korjuksen kaupan kohdalla hän oli tuntenut auton törmänneen johonkin pehmeään esineeseen. Mies oli pysäyttänyt auton ja kävellyt tiellä, mutta ei ollut ilmoituksensa mukaan nähnyt mitään.

Kotona johtaja oli kertonut vaimolleen, että hän oli saattanut ajaa ihmisen päälle. Pariskunta oli lähdössä tarkistamaan tilannetta, mutta auto ei kuulemma enää käynnistynyt.

Lisäksi Rellun tuulilasi oli rikki, etupuskuri vääntynyt ja konepellissä oli lommoja. Katossa havaittiin painauma.

Verikokeen mukaan hotellipomolla oli ajon aikana veressä tuhdit 2,30 promillea alkoholia.

Tutkimuksissa kävi ilmi, että johtaja oli naukkaillut viinaksia sekä Seurahuoneella että Kompassissa.

Kaupunginviskaali Eero A. Salmi vaati johtajalle rangaistusta yksinteointehdyistä törkeästä varomattomuudesta liikenteessä, kuolemantuottamuksesta, moottoriajoneuvon kuljettamisesta juopuneena sekä onnettomuuspaikalta pakenemisesta.

Hotellijohtaja kiisti syytteen onnettomuuspaikalta pakenemisesta ja piti tekoaan vain perusmuotoisena varomattomuutena liikenteessä. Hän muistutti työskennelleensä onnettomuutta edeltäneenä päivänä 16 tuntia.

Haminan raastuvanoikeuskin arvioi johtajan menettelyn perusmuotoiseksi varomattomuudeksi liikenteessä. Oikeus tuomitsi johtajan muuten syyttäjän vaatimusten mukaisesti. Tuomioksi tuli 1 vuosi 4 kuukautta ehdotonta vankeutta.

Oikeus määräsi, ettei miehelle saa antaa viiteen vuoteen uutta ajokorttia.

Kymen Sanomat kertoi Alakaupungissa tapahtuneesta traagisesta yliajosta pääjutussaan 1. syyskuuta 1967.