Haminan talousalueen uutislehti

Kansallinen veteraanipäivä on rauhan ja kiitollisuuden juhla

Kansallista veteraanipäivää vietetään muistoksi sodan päättymisestä ja rauhan alkamisesta. Sitä on vietetty vuodesta 1987 lähtien 27. huhtikuuta, joka on Lapin sodan päättymispäivä.

Kansallisena veteraanipäivänä muistetaan kaikkia sodan kokeneita henkilöitä, miehiä ja naisia. Suomen sodissa, talvisota (1939–1940), jatkosota (1941–1944) ja Lapin sota (1944–1945), palveli kaiken kaikkiaan noin 700 000 suomalaista. Heistä noin 600 000 oli miehiä ja noin 100 000 naisia.

Juhlapäivää kunnioitetaan juhlaliputuksella ja sotaveteraanien muistamisella. Juhlallisuudet kunnissa vaihtelevat, mutta yleisimpiin tilaisuuksiin kuuluvat lipunnosto sekä käynnit sankarihaudoilla.

Joka vuosi järjestetään myös yksi valtakunnallinen päätapahtuma. Tänä vuonna tilaisuus järjestetään Lappeenrannassa, ja sitä voi myös seurata suorana verkossa klo 14 alkaen.

Kansallista veteraanipäivää päästään juhlistamaan myös Haminassa yhteisellä ja avoimella juhlatilaisuudella keskiviikkona 27.4. kello 10 alkaen.

Haminan kaupungin kulttuuripalvelujen, paikallisten veteraani- ja lottayhdistysten sekä Haminan seurakunnan järjestämä virallinen veteraanipäivän juhlatilaisuus järjestetään tänä vuonna Johanneksen kirkossa. Kaupunkilaiset ovat tervetulleita osallistumaan juhlatilaisuuteen. Tilaisuudessa on maskisuositus.

– Juhlan tarkoitus on siirtää veteraanien ja lottien perintöä jälkipolville, joten on tärkeää saada juhlaan mukaan sekä yleisöksi että esiintymään haminalaisia koululaisia ja nuorisoa, Petr Potchinchtchikov, Haminan tuore kulttuurituottaa.

Vuoropuhelua veteraanien ja nuorten välillä jatkaa myös jo toista kertaa järjestetty 8-luokkalaisten ”Kirjoita kirje veteraanille tai lotalle” -projekti. Projektista kuusi valittua kirjeen kirjoittajaa palkitaan ja kaksi palkittua kirjettä luetaan juhlatilaisuudessa.

Palkintoja jakamassa ovat kirjoituskilpailun primus motor Jarkko Lappeteläinen sekä kilpailun tuomarit Anna-Maija Järvi-Herlevi ja Henni Kiri yhdessä lotta Saara Lainen ja veteraani Kauko Suurnäkin kanssa.

Juhlatilaisuudesta lähetetään muistoseppeleet Myllykylän sankarihautausmaalle sekä Johanneksen kirkon sankarihautausmaalle. Seppeleiden laskua voi tulla katsomaan juhlatilaisuuden päätyttyä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös