Haminan talousalueen uutislehti

Teatterikritiikki: Kaislikossa suhisee ystävyys

Näyttelijäkaartista osa täytekakulla: Jan Mykkänen, Markku Lahti, Katja Räsänen-Risu, Jouni Saikkonen ja Juha Villkki.

Haminan teatterin Kaislikossa suhisee sai ensi-iltansa 8.4. Eläinhahmojen sopivasti arkirealismista etäännyttävä, olennaisista arvoista kuten ystävyydestä, puuttumisesta ja anteeksiannosta kertova näytelmä tuntuu juuri nyt erityisen sopivalta.

Skotlantilaisen kirjailija Kenneth Grahamen vuonna 1908 ilmestynyt Kaislikossa suhisee on lastenkirjallisuuden klassikoita. Ohjaaja Mari Kahri on tehnyt kirjan pohjalta myös näytelmän käsikirjoituksen.

Maanalaisesta kodistaan pinnalle putkahtava myyrä (Jouni Saikkonen) hullaantuu jokivarren keväisestä luonosta. Erityisesti energinen, koko näyttämön haltuunottava liikkuminen tekee katsojalle ilmeiseksi myyrän ihmetyksen ja ilon.

Juha Vilkki runoilevana vesirottana on myyrän ja katsojien opas jokivarren maailmaan. Melkoisiin seikkailuihin kaksikko joutuukin impulsiivisen herra Rupikonnan seurassa. Jan Mykkäsen artikulaatio ja elekieli tekee rupikonnasta hersyvän hahmon.

Päärooleihin kohoaa myös yhtenäisesti liikkuva ja keskenään hauskasti kommunikoiva rempseä näätien kollektiivi. Rähisevä lauma on häiriö idyllisen jokivarren elämässä.

Joskus voi olla vaikeaa sopeutua tutun kirjan näyttämösovitukseen. Ei tässä tapauksessa. Lavastus tuo joenrannan ja synkän metsän silmien eteen. Valaistus, musiikki ja äänitehosteet kuljettavat jouheasti paikasta ja tunnelmasta toiseen. Yleisö otetaan mukaan metsän äänillä jo heti teatteriin tultaessa.

Kaislikossa suhisee on näytelmä sekä lapsille että aikuisille. Siinä on vauhtia, seikkailua, huumoria ja viisautta. Ikäsuositus yli 5-vuotiaille vaikuttaa sopivalta, synkkä metsä ja riehuvat näädät voivat olla pienemmille vähän liikaa.

Esitykset sunnuntaisin, tiistaisin ja lauantaisin. Viimeinen esitys 7.5.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli