Martti Lassila onnistui pakenemaan taksiryöstäjien kynsistä autiotalon kohdilla Kitulassa. Hän meni hälyttämään apua Päivähongan talosta.

Taksiautoilija Martti Lassila poltteli elokuisena lauantaina 1967 tupakkaa Mersussaan Haminan sairaalan pihalla ja tilitti komea kuhmu takaraivossa tuntemuksiaan Helsingin Sanomien toimittajalle.

– Se oli muotikyyti, Lassila kuvaili.

Lassila oli kolmas taksinkuljettaja, joka oli joutunut lyhyen ajan sisällä ryöstön tai ryöstöyrityksen kohteeksi. Yhdessä tapauksista karjaalainen taksari menetti henkensä.

Martti Lassila oli saanut kyydin torstai-iltana 17. elokuuta 1967 Haminan torin taksikopilta. Kaksi nuorta miestä istui kello 22:n aikoihin Mersun takapenkille ja ilmoitti päämääräksi Kannusjärven.

Kun saavuttiin kylään, Lassila tiedusteli tarkempaa osoitetta. Kaksikko pyysi ajamaan eteenpäin.

Lassila sai käskyn pysäyttää auton autiotalon kohdalla Kitulassa. Pahat aavistukset nousivat hänen mieleensä.

Kaksikko tiedusteli kyydin hintaa. Lassila kääntyi vastaamaan ja samalla hän sai ensimmäisen iskun rautaputkesta päähänsä.

– He takoivat minua päähän minkä ehtivät, mutta ehdin siepata lattiaharjan ja pitelin sen avulla puoliani niin kauan, että sain auton moottorin pysäytetyksi ja virta-avaimen mukaani, Lassila kertoi Hesarissa.

Taksimies pakeni Päivähongan taloon, josta soitettiin poliisille.

Kitulan ja Kannusjärven maisemissa aloitettiin mittavat etsinnät, joihin saatiin mukaan 150 varusmiestä. Lisäksi parikymmentä pirssaria tuli avuksi etsintöihin.

Teillä partioinut taksinkuljettaja havaitsi lauantaina aamupäivällä kaksi nuorta miestä, jotka pakenivat metsään auton nähdessään. Rajavartioston koirat löysivät parivaljakon noin kolmen kilometrin päässä Kitulan autiotalolta.

20-vuotias haminalainen merimies tuomittiin Haminan raastuvanoikeudessa ryöstön tapaisesta kiristyksen yrityksestä ja varkaudesta kolmeksi vuodeksi ja yhdeksi kuukaudeksi kuritushuoneeseen. 17-vuotias varastomies sai nuorena henkilönä tehdyistä samoista rikoksista kaksi vuotta ja seitsemän kuukautta kuritushuonetta.

Kaksikko ei ollut kajonnut kojelaudalle jääneeseen Lassilan rahapussiin. Kuljettaja epäilikin, että miehet olivat suunnitelleet hänen autonsa viemistä.

Helsingin Sanomat kertoi 19. elokuuta 1967 haminalaisen taksiautoilija Martti Lassilan kovista kokemuksista ryöstöyrityksen uhrina. HS oli tavoittanut paikattavana käyneen taksarin Haminan sairaalan pihalla.