Pistosuojattu rengas ei pelästy hiekoituksessä käytettävää teräväsärmäistä murskettakaan.

Sähköavusteiset pyörät ovat nousseet uusien polkupyörien kaupan vetureiksi. Ohessa kauppaa tehdään koko ajan myös perinteisistä pyöristä.

– Sähköavusteisten pyörien kauppaa hidastaa pyörien saatavuus. Teimme tilaukset maahantuojalle jo yli vuosi sitten, mutta pyörien tuotantoa piinaa komponenttien huono saatavuus, siis aivan sama kuin autokaupassa, sanoo Team Sportia Illin toimitusjohtaja Pertti Illi.

– Nyt tilanne on se, että saamme tuolloin tilattuja pyöriä Haminaan tipottain. Jos tilaa haluamansa sähköpyörän nyt, pystymme lupaamaan toimituksen varmuudella vasta ensi vuoden tammikuulle.

Kaupanteon kannalta tilanne on hankala muttei huono. Pertti Illi sanoo, että valikoimaa riittää sähköpyörissäkin, mutta esimerkiksi värivaihtoehdot voivat olla rajallisia.

Huoltaminen kannattaa aina

Yli 30 vuotta polkupyörien huollossa työskennellyt Team Sportia Illin Timo Pakkanen sanoo, että pyörien huoltaminen kannattaa aina:

– Hyvin huollettuna polkupyörän käyttöikä on hyvinkin 20 vuotta. Kesä ja nousseet polttoainehinnat houkuttavat suomalaisia pyöräilemään. Se on havaittu polkupyöriä huoltavissa yrityksissä, joissa korkeapainetta riittää vähintään toukokuun loppuun saakka, sanoo Pakkanen.

– Viime kevät oli pidempi, se alkoi aikaisemmin huhtikuussa, jolloin pyöräilykausikin alkoi tätä kevättä aikaisemmin. Vuosi sitten myös huollon ruuhka-aika alkoi aikaisemmin.

Pakkanen sanoo, että pyörien huollossa on muutamia perusjuttuja, jotka jokainen pystyy tekemään itse.

– Renkaiden kunnon voi tarkistaa itse. Jollei ilmat pysy renkaassa, syy kannattaa etsiä pihassa, eikä vasta taipaleella.

– Jos renkaat ovat kovin kuluneet, kannattaa harkita niiden uusimista.

Pyöräteitten hiekoitusmurske on monen renkaan turma. Teräväsärmäinen murske puree erityisesti vanhempiin renkaisiin.

– Nykyisin myymme lähes pelkästään pistosuojattua ulkorengasta, joka kestää hyvin myös hiekoitusmurskeen hyökkäykset.

Ketjujen voiteleminen on jokakeväinen juttu. Voitelun jälkeen ketjut voi puhdistaa pyyhkimällä voiteet pois. Senjälkeen uudet voiteet ja menoksi. Voiteluun soveltuu parhaiten juuri polkupyörien huoltoon tarkoitetty voide, mutta kelpaa sitten vaikka ompelukoneöljykin.

Voidetta kannattaa tarjota myös vaihdemekanismille. Vaihteiden säätämisen kannattaa jättää ammattilaisille.

Jan-Erik Risu Team Sportia Illistä esittelee fatbike -polkupyörää.