Linda Kemppaisen ensimmäinen peli HP:n kapteenina alkoi voitolla hutunkeitossa harjoituspelissä, joka pelattiin Espanjassa huhtikuussa Roihua vastaan. (Kuva: Juha Hautakangas)

Haminan pesäpallokausi starttaa viikonloppuna ihan kaikilla rintamilla. Lauantaina miesten joukkue aloittaa ykköspesiksen vieraspelillä Kouvolassa kohdaten KPL kakkosen. Sunnuntaina HP:n naiset saavat Vallikentälle vieraakseen Porin Pesäkarhujen akatemiajoukkueen.

HP:n toiminnanjohtaja Marko Hovi uskoo, että molemmat joukkueet pelaavat kärkisijoista.

– Voitosta pelaamme kaikissa peleissä. Vaikka miesten joukkue onkin uusiutunut, ryhmässä on lujasti kokemusta myös superpesiksestä, muistuttaa Hovi.

Pesäpallotyötä on Haminassa tehty tunnollisesti.

– Satsaukset olemme aina tehneet resurssiemme puitteissa. Olemme velaton seura ja aiomme olla sitä jatkossakin.

HP:n miesten joukkueessa on kahdeksan pelaajaa, joilla on enemmän ja vähemmän kokemusta superpesiksestä: Henri Heikkilä, Roope Koskelainen, Erik ja Elias Lahti, Juha Leskinen, Nino Muuruvirta, Jere Heikkilä ja Lassi Vuorela.

Uusina miehinä oranssimustaan paitaan pukeutuvat Jere Paananen, Luka Raesmaa, Ville Rämet, Konsta Saarilehto, Kaapo Kalmari ja kaksoisedustuksella HP/JoMa pelaava Justus Niemeläinen.

Omista nuorista on edustuksessa tiiveimmin kiinni Mikael Harju, mutta tyrkyllä on muitakin.

– Katsomme myös pidemmälle sopimuspolitiikassamme. Erik ja Elias Lahti sekä Konsta Saarilehto ovat meidän pelaajia kauden 2023 loppuun saakka, Ville Rämet vielä vuotta pidemmälle.

Ykköspesiksen suosikeiksi Hovi nimeää HP:n lisäksi Oulun, Puijon Pesiksen ja Alajärven Ankkurit. Viime kauden yllättäjä ykkösessä, Jyväskylän Lohi, saattaa myös pyrkiä kärkikvartettiin.

Uusiutunut naisjoukkue tähtää superpesikseen

Haminan Palloilijain naisjoukkue ylsi viime kaudella lähelle naisten superpesistä mutta vain lähelle. Ykkös­pesiksen kärki oli lähellä, mutta onko se tällä kaudella lähempänä?

– Joukkueemme on vaihtunut ja plussan puolelle jäätiin. Nyt meillä on nopeita jalkoja enemmän kuin koskaan, viime kaudella olimme pitkälle Riina Hallikaisen nopeuden varassa, arvioi HP:n naisten pelinjohtajana kaudesta 2017 alkaen toiminut Jussi-Pekka Toikka.

Pääsiäisen tienoilla naisjoukkue leireili reilun viikon Espanjan lämmössä.

– Pääsimme pelaamaan ja harjoittelemaan huippuoloissa ja lämpimässä. Moni asia loksahti kohdalleen taktisessakin mielessä. Tärkeää oli myös joukkueen ryhmäytyminen, kun uusia naisia tuli poikkeuksellisen paljon.

– Meillä on nyt 14 pelaajaa. Saamme koko ryhmän nyt myös harjoittelemaan samaan aikaan, kun opiskelut jäävät kesätauolle. Harjoitusringissä on ollut myös nippu C- ja B-tyttöjä, joista odotamme uusia tekijöitä tulevien kausien ryhmiimme.

Toikka odottaa ensi kevään abeilta Riina Hallikaiselta ja Eerika Marttilalta pitkiä kehitysloikkia. Luottorooleissa ovat tietenkin konkarit Roosa Martinmäki ja Niina Nukarinen sekä kapteeni Linda Kemppainen, joka 25-vuotiaana on joukkueen vanhin!

– Meillä on vielä harjoituspeli Lappeenrantaa vastaan. Sisä- ja ulkopelien roolien pitää olla selvillä 14.5. mennessä, kun saamme Vallikentälle avausvastustajaksemme Pesäkarhujen akatemiajoukkueen Porista.

Viime kaudella HP menetti lohkovoittonsa ajoittain heikkoihin vieraspeleihin.

– Nyt joukkue on valmiina ensimmäisestä pelistä lähtien, uskoo Toikka.

Ennakkoarvioissa Toikka näkee vaarallisimpina vastustajina superista pudonneet Lappeenrannan ja Mynämäen, sekä Kankaanpään ja Janakkalan, joka pääsee hyödyntämään Tahkon ja Roihun pelaajareservejä.

Lindasta kapteeni

Kaksi viime kautta PesäYseissä pelannut Linda Kemppainen on valittu HP:n naisten kapteeniksi.

– Se oli pelaajien valinta, valinnan perusteita voin vain arvailla, tuumii Linda.

Liikunnanopettajaksi Jyväskylässä opiskeleva nainen uskoo valmistuvansa vuoden kuluttua. Takana on neljä vuotta liikunnan opintoja.

– Joukkueeseen luotan, ryhmän tytöillä on valtavasti taitoa. Nuorista pelaajista voi nousta esiin kuka vain, itse odotan Eerika Marttilalta vahvaa kautta.

– Omaa peliäni pyrin kehittämään tasapuolisesti pelin kaikilla osa-alueilla, juttelee Oulunsalon Vasaman kasvatti, jonka rooli ulkopelissä lienee linjassa ja sisällä vaihtajana/etenijänä.

HP:n naisjoukkue kaudella 2022: Tytti Bertling, Riina Hallikainen Linda Kemppainen, Pinja Kesti, Ella Latva-Panula, Eerika Marttila, Niina Nukarinen, Petra Laakkonen, Ellinoora Ojala, Roosa Martinmäki, Jemina Vainionperä, Taru Toikka, Sini Satama ja Piitu Saarinen.

Espanjan harjoitusleirin huippukohtiin kuului HP:n uusien pelaajien kastajaiset, joihin jokainen pukeutui elokuvamaailman naamiaisasuihin.