Haminan talousalueen uutislehti

LNG-terminaalin kapasiteetti varaudutaan moninkertaistamaan

Haminan Energian tie kohti hiilineutraaliutta!

Haminan satamaan noussut LNG-terminaali valmistuu kaupalliseen käyttöön syksyllä 2022. Valmistumisen viimeistelyssä on vastuun ottanut Viafin Process Piping Oy ja ensi lokakuussa laitos voi aloittaa kaupallisen käytön.

Alkuperäiseen aikatauluun tuli vuoden viivästys ja nyt on urakkasopimus laitoksen rakentajan Wärtsilän kanssa purettu.

Vaikka LNG-terminaalin käyttöönottoa ei ole vielä aloitettu, suunnitelmat kapasiteetin moninkertaistamiseksi ovat jo vireillä. Haminan LNG-terminaali on ainoa Suomen kansalliseen kaasun siirtoverkkoon kytketty LNG-terminaali.

Haminan LNG-terminaalin verkkoonsyöttökapasiteetti on terminaalin käynnistyessä noin 3 TWh/vuosi, jota on mahdollista moninkertaistaa höyrystyskapasiteettia lisäämällä.

– Suunnitelmat kapasiteetin kasvattamiseksi on jo käynnistetty. Verkkoonsyötön lisäksi kaasun jakelu voidaan toteuttaa rekkakuljetuksin 3 TWh/vuosi, jolloin terminaalin kautta voidaan jo alkuvaiheessa toimittaa kaasua jopa 7 TWh:n vuosivolyymilla, sanoi Hamina LNG Oy hallituksen puheenjohtaja Kalevi Mattila.

Hamina LNG Oyssä uskotaan vahvasti, että valmistuva LNG-terminaali avaa kaasun globaalit hankinta- ja toimituskanavat ja lisää merkittävästi toimitusvarmuutta sekä hintavakautta.

– Noin 15-20 miljoonan euron investoinnilla voidaan LNG:n kapasiteettia kasvattaa 7 TWh:n tasolle. Kun koko maan kaasumarkkina on noin 25 TWh, meidän roolimme on kaasussa merkittävä.

Suunnittelutyö terminaalin syöttökapasiteetin kasvattamiseksi vaiheittain on aloitettu. Syöttökapasiteetti siirtoverkkoon on mahdollista kaksinkertaistaa tämän vuoden aikana ja seuraavassa vaiheessa kapasiteetti on mahdollista kasvattaa edelleen noin 7 TWh/v tasolle.

– Terminaalilla on edellytykset tämänkin jälkeen kasvattaa syöttökapasiteettia siirtoverkkoon vaikka tuplaksi, mutta se edellyttäisi investoimista toiseenkin LNG-säiliöön. Näilläkin toimenpiteillä pystytään vastamaan entistä paremmin kaasumarkkinoilla tapahtuviin muutoksiin, kun kaasuhanat Venäjältä sulkeutuvat.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli