Haminan talousalueen uutislehti

Vihreää biolämpöä sahalta Kaukolämmön verkostoon

Haminan Kaukolämmön käyttöpäällikkö Petri Kekäläinen (oik.) ja Södra Woodin Tomi Liikkanen esittelemässä Södran lämpölaitosta.

Haminan satamassa toimiva saha Södra Wood Oy toimittaa jatkossa Haminan Kaukolämpö Oy:lle puupohjaista biolämpöä omasta lämpölaitoksestaan.

Uuden yhteistyön ansiosta maakaasun käyttö Haminan Energian omistaman Kaukolämmön tuotannossa vähenee  merkittävästi, ja siten myös kaukolämmön hintavakaus ja toimitusvarmuus paranevat.

– Satamatien kaukolämpölaitoksen kapasiteetti ei viime talvena täysin riittänyt vaan jouduimme käyttämään apuna myös maakaasua ja jopa öljyä. Saatuamme Södra Woodin kumppaniksemme ne huolet poistuvat, sanoo Haminan Energian toimitusjohtaja Markku Tommiska.

– Lämmöntuotantomme pohjautuu tulevaisuudessa moneen eri tuotantomuotoon, joista tärkeimmät ovat biomassaan, teollisuuden biolämpöön sekä hukkalämpöjen hyödyntämiseen pohjautuvat ratkaisut.

Södra Wood Oy:n toimitusjohtaja Tomi Liikkanen on hyvillään uudesta yhteistyökumppanistaan.

– Pystymme hyödyntämään sahan oman tuotannon sivutuotteen lämmöntuotannossa. Meillä on oma uusiutuvan energian biolämpölaitos, jossa poltamme omasta tuotannosta syntyvät kuorisivutuotteet ja kaukolämpö siirtyy suoraan meiltä Haminan Kaukolämmön verkostoon, sanoo Liikkanen.

Södra Wood Oy kuuluu konserniin, jolla on Ruotsissa seitsemän sahaa sekä kolme sellutehdasta. Södra Wood Oy työllistää Haminassa keskimäärin 41 ihmistä. Haminan Energian kanssa solmitun sopimuksen ansiosta rekkaliikenne sahan liepeillä vähenee olennaisesti.

– Ympäristön kannalta ratkaisullamme on merkitystä. Noin 200 lähtevää rekkakuormaa vuodessa poistuu sopimuksemme kautta näiltä teiltä, sanoo Liikkanen.

Haminan Energia jatkaa investointejaan kaukolämpöön ja paikallisiin uusiutuviin energialähteisiin pyrkien tarjoamaan mahdollisimman kilpailukykyiset toimintaedellytykset alueelle sijoittuville uusille yrityksille ja houkuttelevan asuinympäristön Haminan nykyisille ja tuleville asukkaille.

– Energiantuotannon hiilineutraalius on yksi päätavoitteistamme. Etsimme uusia energiaratkaisuja ja keinoja tuottaa lämpöä ja energiaa kestävästi. Tavoitteena on hiilineutraali energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä.

– Haminan Energian uusina palvelutuotteina ovat monipuoliset sähköisen liikenteen ratkaisut sekä aurinkopaneelit, sanoo Tommiska.

Viime vuosi jäi tappiolle

Haminan Energian viime vuoden tulos näytti konsernille 0.8 miljoonan euron tappiota.

– Vuosi oli meille hankala kuten muillekin pienille energiayhtiöille, kun maakaasun markkinahinnan nousu peilautui muihinkin hintoihin. Konsernin rakennemuutoksessa perustetut tytäryhtiöt kehittävät tahollaan omia liiketoimintojaan, sanoo toimitusjohtaja Tommiska.

Haminan Energian konsernin liikevaihto 2021 oli 49,8 Milj. euroa. Liiketappio oli -0,8 Milj. euroa. Yrityksen henkilökunta oli keskimäärin 60 henkilöä.

– Tukki menee Södralla sahaukseen kuorittuna ja kuorituotteesta poltetaan lämpöenergiaa, selvittää Tomi Liikkanen.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös