Hamina on pääsemässä lopullisesti As Oy Satamakatu 3:n osakkeista, joihin kaupunki sitoutui vuonna 1969. Silloin taloyhtiö tarjosi kaupungille mahdollisuutta osallistua talohankkeeseen, jolloin taloyhtiöön rakennettaisiin myös uimahalli.

Maanantaina kaupunginhallitus hyväksyi taloyhtiön kanssa tehdyn sopimuksen, jonka mukaan kaupunki luovuttaa osakkeensa taloyhtiölle.

Riippakiveksi osakkuus muodostui, kun Haminaan rakennettiin uusi uimahalli. Huonokuntoinen vanha halli jäi kaupungin omistukseen ja vastikkeet uimahallin osalta lankesivat kuukaudesta toiseen kaupungin maksettaviksi. Ja maksettavaa riitti, viime vuoden osalta hoito- ja rahoitusvastikkeiden määrä kaupungin osalta oli 79 000 euroa.

1969 taloyhtiö ja kaupunki olivat sopineet järjestelystä, jossa kaupunki omistaa uimahallin kautta 49 prosenttia taloyhtiön osakkeista mutta vastaa 58 prosentista kiinteistön kustannuksista. Kustannuksia taloyhtiön hoidossa kertyi esimerkiksi putkiremonteista, vaikkei viimeisten vuosien aikana uimahallin puolella enää tehty mitään.

Kaupunki yritti vuosia eroon taloyhtiön osakkeista, mutta asunto-osakeyhtiölaki ei tunne kohtuullistamispykälää, johon kaupunki halusi vedota. Eroon osakkeista kaupunki pääsi vain rahalla.

Hamina luovuttaa uimahalliosakkeensa taloyhtiölle ilmaiseksi ja maksaa päälle vielä 200 000 euron kehittämisrahan. Sopimukseen kuuluu, että kaupunki maksaa pois myös 300 000 euron osuutensa taloyhtiön ottamasta lainasta. Kuin kuorrutukseksi kakun päälle kaupunki sitoutuu vielä lisäämään tontin rakennusoikeutta 800 m2:lla.

Uimahallisopimus oli kaupungin kannalta hyvä talon ollessa vielä uudehko. Uuden uimahallin valmistuminen muutti tilanteen ja vanhasta hallista tuli turha painolasti.

Kaupunginhallituksen päätöksestä voi asukas tehdä oikaisupyynnön, mutta sitä ei kaupungissa taida kukaan toivoa.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja