Haminan kirjavaan ja monipolviseen lehtikenttään syntyi 15 vuotta sitten uutta värinää, kun Uutislehti Reimari perustettiin huhtikuussa 2007. Kaupunki ehti olla ilman omaa lehteä vajaat neljä kuukautta, kun 10 vuoden ikään yltänyt Haminan Seutu pani vähin äänin pillit pussiin.

Reimari synnytettiin palvelemaan haminalaista yrittäjäkenttää ja järjestöjä, mutta ennenkaikkea Haminan kulmakunnan lukijoita. Paikallisilla ja ajankohtaisilla jutuilla on aina sijansa, paikkakunnalla toimiva lehti haistaa uutiset parhaiten. Näin ainakin pitäisi olla, mutta pienen lehden voimien rajallisuus tulee vastaan jo ilmestymiskerroissa: kerran viikossa ilmestyvänä Reimari ei paini samassa sarjassa kuin esimerkiksi Kymen Sanomat.

Reimarin pääasiallinen toimituksellinen materiaali painottuu uutisia taustoittavaan aineistoon ja virkakunnan tekemisiin sekä ihmisiin, jotka merellistä maailmanluokan pikkukaupunkiamme pyörittävät luottamusmiehinä tai -naisina.

Maailma on täynnä tekemättömiä juttuja! Tämän vastauksen annamme heille, jotka ihmettelevät sitä, mistä Reimarikin viikosta toiseen ammentaa aiheensa. Jollei jutun aineksia löydy maailmaa syleilevistä aiheista, sitten toimitus katsoo paikallista arkea ruohonjuuritasolta.

Veikko Lavi riimitteli jo vuosikymmeniä sitten, että ”jokainen ihminen on laulun arvoinen”. Tämä sopii myös lehtijuttujen avaraan maailmaan.

Mistä Reimari kaivaa aiheensa vaikkapa seuraavana vuonna julkaistaviin numeroihinsa? Sitä ei kukaan tiedä. Reimari, kuten valtaosa muistakin lehdistä, elää ajassaan ja aiheita tippuu toimituksen pöydälle päivittäin. Lehteen aiheista yltää aina osa. Joskus käy niinkin, että uutinen kävelee Reimarin toimitukseen. Se on kaupunkilehden juttutyypeistä aidointa journalismia.

Uutislehti Reimari kiittää yhteistyökumppaneitaan ja lukijoitaan kuluneista vuosista!

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja