Haminan talousalueen uutislehti

Itäväylästä löytyy melkein kaikki

Itäväylän yritykset ovat aiemmin järjestäneet yhteistyössä yleisötapahtumia kauppakeskuksen aukiolla. – Ehkä tänä vuonna päästään taas tekemään, Juha Klami toivoo.

– Ei ihan turha kaupunki, kun löytyy kauppakeskuskin, totesi muuan isolta kirkolta käymässä ollut tuttava.

Itäväylän kauppakeskus on ollut Haminassa pian 31 vuotta.

– Koronan vuoksi ei kolmekymppisiä viime vuonna juhlittu. Ehkä syksyllä voimme taas järjestää yleisötapahtuman, kauppakeskuksen ”patruuna”, rakennusneuvos Juha Klami toteaa.

Kauppakeskus valmistui pahimmoilleen talouslaman aikaan v. 1991, yritykset tiloihin kuitenkin löytyivät.

– Tässä on useampikin vuokralainen, joka on ollut alusta asti mukana. Mm. Isännöinti-Hillo, Hammaslaboratorio, Pesupalvelu P.O. Ikonen ja Konepiste J & J Rajala. Pientä vaihtuvuutta on aina, mutta tilojen täyttöaste on ollut hyvä.

Itäväylä on liikenteellisesti keskeisellä paikalla. Ympärillä on paljon asutusta.

– Karhulastakin täällä käy asiakkaita, kun tänne pääsee nopeammin kuin Kotkansaarelle ja pysäköinti on ilmaista. Bussitkin pysähtyvät kauppakeskuksen kohdalle.

Itäväylä täyttää kauppakeskuksen kriteerit hyvin, liiketilaa on 6 000 huoneistoneliömetriä ja tiloissa toimii 36 yritystä. On iso ruokakauppa, leipomo, apteekki, kaksi vaatekauppaa, kaksi ravitsemusliikettä, eläinlääkäriasema, kuntosali, hieroja, siis suurin piirtein kaikkea, mitä ihminen arjessa tarvitsee.

– Jalkahoitajan palveluille olisi kysyntää. Täällä olisi hyvät vartavasten suunnitellut tilatkin valmiina, vinkkaa Klami.

Tilojen joustavuus ja helppo muunneltavuus on ollut Klamin perheyrityksen, Rakennuspartion ideana Itäväylää rakentaessa. Porrashuoneita ja hissikuiluja lukuunottamatta kaikki väliseinät ovat purettavissa. Tälläkin hetkellä kauppakeskuksessa on menossa isohko muutostyö asiakkaan tilatarpeiden muuttuessa.

Kauppakeskussuunnitelma oli alunperin nelivaiheinen, josta ensimmäinen 6 000 neliön rakennus sekä huoltoasema ovat toteutuneet. Valmiit suunnitelmat ovat olemassa myös 2 000 ja 5 000 neliön lisärakennuksiin.

– Tuleeko niiden rakentamiseen koskaan tarvetta, on vaikea sanoa. Haminaan tarvittaisiin lisää työpaikkoja, niiden kautta kauppa-alakin kasvaa ja kehittyy.

Konepiste Rajalan asiakkuus on periytyvää sorttia

Konepiste J & J Rajalan mainos oli aivan ensimmäisessä, 19.4.2007 ilmestyneessä Reimarissa. Veljesten Jaakko ja Jarmo Rajalan yrityksen toimialaa ovat pihan ja puutarhan pienkoneet, niiden myynti, varaosat ja huolto. Kevät on moottori- ja raivaussahojen ja trimmereiden huollon ja myynnin sesonkiaikaa.

– Talvella on niiden osalta hiljaisempaa. Meidän talviajan erikoispalvelu on jääkairojen teroitus, Jarmo Rajala kertoo.

Aluksi veljekset myivät myös veneitä. Niistä he luopuivat pari vuotta sitten, perämoottoreiden huoltoa tehdään pienessä mitassa edelleen.

Konepiste Rajala on toiminut Itäväylässä sen valmistumisesta alkaen, mutta yritys on perustettu jo 1986.

– Ensimmäinen liikepaikka, missä oltiin vuokralla, meni purkuun ja oltiin, että mitäs nyt. Klamin Jussi otti sitten yhteyttä, ja täällä on oltu siitä pitäen.

Yli kolmessakymmenessä vuodessa Rajalalle on muodostunut vakiintunut asiakaskunta. Monesti asiakkuus on siirtynyt jo seuraavaankin sukupolveen.

Rajalan toimintaperiaatteena on, että myyty laite varmistetaan ja kasataan asiakkaalle käyttövalmiiksi. Veljesten työnjako on selkeä, Jarmo hoitaa myynnin ja Jaakko huollot ja korjaukset.

– Olemme tottuneet toimimaan yhdessä jo hiekkalaatikkoikäisestä. Luotamme toisiimme ja kumpikin hoitaa oman tonttinsa, naurahtaa Jaakko Rajala.

Konepiste J & J Rajala on toiminut Itäväylässä kauppakeskuksen valmistumisesta lähtien. Itäväylän pöytäviirin Jaakko (vas.) ja Jarmo Rajalalle luovutti rakennusneuvos Juha Klami.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli