Haminan talousalueen uutislehti

Tove Janssonin teoksista näyttely Raatihuoneella

Maalaus on saatu kabinetista kadulle. Haasteellisesta urakasta vastasivat Jukka Hakulinen (vas.), Pasi Vainio, Petri Holamo, Timo Roukas ja Joona Puustelli.

Kuvataiteilija ja kirjailija Tove Janssonin maalauksista ja piirroksista koostuva näyttely avautuu perjantaina Haminan Raatihuoneella. Tove Jansson ja meri -näyttelyssä tulee esiin taiteilijan mieltymys mereen.

Näyttelyn rungon muodostavat kymmenet teokset taiteilijan perikunnan ja Moomin Characters -yhtiön kokoelmista ja jotkut näistä teoksista ovat ensi kertaa yleisön nähtävillä.

Hamina Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo totesi, että on todella hienoa, että Tove Janssonin taidetta esittelevä näyttely saatiin Haminaan ja se, että näyttelyyn saatiin myös kaksi kaupungin omistamaa Janssonin maalaamaa suurikokoista teosta, jotka ovat näyttelyn keskiössä.

Janssonilta taulut tilattiin Haminan kaupungin 300-vuotisjuhlien kunniaksi. Lassi Ikäheimo kertoi, että silloinen kaupunginjohtaja Reino Vehkaoja oli saanut ajatuksen tilata maalaukset nuorelta, nousussa olevalta taiteilija Tove Janssonilta.

Janssonin 1952 maalaamat taulut sijoitettiin Seurahuoneen Marskin sali -kabinettiin, mikä oli myös samalla huomionosoitus C. G. Mannerheimille, joka oli käynyt kadettikoulua Haminassa. Kaupungin 300-vuotisjuhlia vietettiin 1953.

Raatihuoneen ulkoportailla kantajina Joona Puustelli (vas,) Topi Nurmela ja Markku Turu.

Nämä Tove Janssonin teokset ovat olleet Seurahuoneen Marskin salissa viimeiset 70 vuotta, mutta viime viikolla maalaukset pääsivät päivänvaloon. Teokset siirrettiin Raatihuoneelle kantamalla.

Ateneumin taidemuseossakin työskennellyt konservaattori Hannele Heporauta oli paikalla huolehtimassa taideteosten asianmukaisesta käsittelystä. Koska taulut ovat isokokoisia, niiden siirtoa oli valmisteltu tarkasti etukäteen. Heporauta oli myös kevyesti puhdistanut maalauksia ennen niiden paketointia.

Haastavinta oli, miten yli viisi metriä leveät ja lähes 1,5 metriä korkeat teokset saadaan alas Seurahuoneen toisesta kerroksesta, koska rappukäytävä on ahdas. Kantajiksi kaupungin työntekijöistä oli valikoitunut asialle omistautuneita miehiä, jotka myös saivat Heporaudalta suuret kiitokset.

Lassi Ikäheimo tiesi kertoa, että Tove Jansson oli saanut ohjeeksi, että teoksista pitää huokua Haminan historiaa ja erityisesti kadetit.

Tattoon taiteellinen johtaja Lassi Ikäheimo (oik.) ja näyttelyn suunnittelusta vastaava näyttelyarkkitehti Alexander Reichstein ihastelivat Tove Janssonin teoksia, jotka vielä nojasivat seinää vasten.

– Rannalle sijoittuvassa maalauksessa on selkeä kuvaus 1800-luvun alun Haminasta. Siinä näkyy vanhoja rakennuksia, kadetteja ja nuoria naisia upeissa puvuissa.

– Ja sitten jotenkin yllättäen toisessa taulussa onkin kuvaus merenpohjasta, joka vie fantasiamaailmaan. Kadetit ovat siirtyneet veden alle ja siellä heitä vastassa on merenneito ja meri on täynnä eksoottisia ja mytologisia olentoja. Tällä taululla on nimikin. Se on Tarina merenpohjassa.

– Taulut tulevat myös näyttelyssä vastakkaisille seinille. Niin kuin niiden on tarkoitettukin olevan. Teokset ”puhuvat” keskenään.

Ikäheimo sanoi olettavansa, että taulut eivät enää palaa Seurahuoneelle. Minne ne sijoitetaan, sitä mietitään sitten näyttelyn jälkeen.

Tove Jansson ja meri -näyttely on avoinna Raatihuoneella 10.6.-13.8.

Teoksen paketoinnissa Marski sali -kabinetissa Pasi Vainio (vas.), Markku Turu, Topi Peltonen, konservaattori Hannele Heporauta ja Timo Roukas. (Kuva: Haminan kaupunki, Taina Värri)

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Veikonkone 19.4.- 23.4. klo 18
Previous slide
Next slide