Suomen Nato-polulle on tullut odottamattomia esteitä. Suomen ja Ruotsin hyväksyminen Naton jäseneksi edellyttää kaikkien nykyisten Nato-maiden hyväksymistä. Kun jäsenhakemuksemme läksi huhtikuussa Natoon, muut jäsenmaat näyttivät hankkeelle vihreää valoa.

Kunnes Nato-maa Turkki käänsi täydellisesti kelkkansa. Maan presidentti Erdogan on paljastanut arvaamattomuutensa ennenkin eli tämä tilanne ei yllätyksenä tullut.

Erdoganin tulevia mielenliikkeitä arvioitiin meillä jo viikkoja sitten. Tiedossa on, että hänellä on tiiviit suhteet Venäjän presidentti Putiniin. Venäjä on Turkille tärkeä kauppakumppani ennenmuuta energian osalta. Öljy- ja maakaasukaupan ohella maiden kauppasalkuun kuuluvat myös Turkin ydinvoimalat. Runsas vuosi sitten maassa aloitettiin Büyükecelin ydinvoimalan kolmannen yksikön rakentaminen, josta vastaa Venäjän omistama Rosatom.

Presidentti Putinin suoraa vaikutusta tai ei, Erdoganin kommentit ovat osoittaneet, että vanha pelimies on vireessä. Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä tukee vahvasti myös Yhdysvallat eikä edes sillä ole rajattomasti mahdollisuuksia Erdoganin mielen muuttamiseen. Erdogan esittää jatkuvasti uusia ehtoja tuelleen. Niihin kuuluvat ase- ja hävittäjä­toimitukset. Se kynnys on korkea myös Yhdysvalloille, sillä Naton suurimmat jäsen­valtiot, Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Saksa, sekä monet muut jäsenmaat ovat vahvasti Suomen ja Ruotsin jäsenyyden kannalla sitoutuen siihen myös arvo­vallallaan.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja