Opinnot Haminan lukiossa ovat ohi, tuumivat Heljä Kauppinen (vas.) ja Henna Rautamaa.

Haminan lukion tuoreet ylioppilaat Heljä Kauppinen ja Henna Rautamaa suoriutuivat koulu-urakastaan erinomaisesti. Tunnollinen opiskelu palkittiin ja ystävyksille jatko-opiskelupaikat yliopistoon avautuivat suoraan koulumenestyksen ja ylioppilastodistusten perusteella.

Heljä sai paikan Turun yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta, muttei vielä tiedä, suuntaako hän sinne heti syksyllä. Heljän laudaturit tulivat äidinkielestä, ruotsista ja saksasta, matematiikasta tuli eximia.

Hennan opintopolku meni lopulta suunnitellusti kohti lääketiedettä: hänet hyväksyttiin lääketieteelliseen tiedekuntaan Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampukselle. Hän pyrki kuitenkin Tampereen yliopiston lääketieteelliseen.

– Tampereen valinnoissa kompastuin matematiikan arvosanaani, joka jäi pisteen päähän laudaturista. Kuopioon kynnys oli hieman matalampi, hyvä niin, sanoo Henna.

– Jollen olisi päässyt suoraan tänä vuonna lääkikseen, olisin korottanut matematiikan arvosanaa ja yrittänyt ensi vuonna uudelleen.

Heljä on huojentunut muttei kovin yllättynyt menestyksestään.

– Lukeminen ja opiskelu eivät ole koskaan olleet minulle ongelma, tykkään puurtaa yksinkin kirjojen parissa. Oppiminen on ollut kivaa, mutta välillä yksinäistä, kun koronan vuoksi emme koskaan päässeet oikein ryhmäytymään, tuumii Heljä.

– Koska en täysin uskonut mahdollisuuksiini päästä lakiopintoihin, pyrin myös kauppatieteelliseen vaihtoehtona. Matematiikan ylikorostumista on kritisoitu eikä välttämättä aiheetta. Toinen tärkeä elementti valinnoissa on äidinkieli, kertoo Heljä.

Myös kolme laudaturia ja kolme eximiaa kirjoittanut Henna arvioi matematiikan arvostuksen ylikorostuvan monissa yliopistojen oppilasvalinnoissa.

– Esimerkiksi lääketieteellisen todistusvalinnassa matematiikalla on suuri painoarvo siksikin, ettei pääsykokeessa matematiikkaa juurikaan tarvitse. Biologia oli koulussa lempiaineeni, tulevissa opinnoissa siitä on hyötyä.

Heljä ja Henna ovat käyneet koulutietään yhdessä siitä lähtien, kun he 6-vuotiaina tapasivat.

– Heljä on aurinkoinen ja iloinen tyyppi, jonka seurassa on aina hauskaa, hän on ahkera ja kova tekemään töitä tavoitteidensa eteen, kuvailee Henna Heljää.

– Henna on päämäärätietoinen ja valmis tekemään paljon hommia. Lisäksi Henna on tietysti mahtava ystävä: huumorintajuinen, luotettava ja piristävää seuraa, arvioi ystäväänsä Heljä.