Haminan talousalueen uutislehti

Sotaa paenneiden elämä alkaa tyhjästä

Johanna Kolmela ei työskentele sosiaalialalla, eikä hän ole erityisesti järjestöihminenkään. Hän on aivan tavallinen kansalainen, joka antoi alkusysäyksen ukrainalaisten auttamispisteellle Haminassa.

– Minua järkytti Venäjän hyökkäys Ukrainaan aivan samalla tavalla kuin muitakin. Sota tuli lähelle, koska veljeni vaimo on ukrainalainen. Tiesin että Kotkassa on ukrainalaisten auttamiskeskus. Kun kyselin että kuka Haminassa voisi auttaa sellaisen saamisessa, vastasivat kaikki: Simo.

”Simo” on Simo Berlin, kristillisen Elävä Toivo ry:n toiminnanjohtaja. Yhdistys osti Haminan seurakunnalta Kulmakiven kiinteistön kaksi vuotta sitten.

– Ilman Simoa tämä ei olisi onnistunut. Heti yhteydenottoa seuraavana päivänä tapasimme ja sovimme että auttamisen tukikohta voi olla Kulmakivessä. Samassa lennossa perustettiin tiedottamiskanavaksi facebookiin ryhmä ”Ukrainians in Hamina – Apua ukrainalaisille Haminassa”.

Facebooksivun kautta välitetään tietoa niin haminalaisille kuin ukrainalaisille, lahjoituksista, tapahtumista, työpaikoista jne.

Ukraina-piste on auki Kulmakivessä kaksi kertaa viikossa tiistaisin ja perjantaisin.

– Yleensä kello 15–17, mutta aika kannattaa tarkastaa netistä. Samoin se, mitä tavaraa kulloinkin vastaanotetaan.

Haminaan on tullut äskettäin lisää ukrainalaisia. Juuri nyt on pulaa kuivaruokatuotteista, hygienia- ja keittiövälineistä. Kesävaatteitakin voi tuoda. Johanna Kolmela kertoo, että Ravimäkiyhdistyksen Työpalvelu  on kunnostanut veloituksetta kymmenittäin ihmisten lahjoittamia todella huonokuntoisiakin polkupyöriä, tällä hetkellä tukipisteeseen otetaan vastaan kuitenkin vain ajokuntoisia pyöriä.

Monet yhdistykset ovat lähteneet mukaan mm. ruokalahjakortein.

– Ne ovat tulleet todelliseen tarpeeseen. Avustusten maksatus kestää, tulijat ovat lähteneet sodan alta eikä heillä ole juuri mitään. Suuri kiitos mm. Pelastakaa lapset Hamina, Haminan Zonta-kerho, Haminan Rouvasväenyhdistys sekä Lions Hamina, Bastion ja Varvara.

Kulmakiven avustustoiminta pyörii täysin vapaaehtoisten varassa. Ukrainasta tulleet pakolaiset haluavat itsekin parantaa asemaansa. Monet osallistuvat avustustyöhön, useimpien toiveena on saada palkkatyötä ja ansaita oma elanto.

Ukrainalainen Julia Kuzmenko on ollut Kulmakivessä vapaaehtoisena alusta saakka. Hän käy säännöllisesti Punaisen Ristin pitämässä kielikahvilassa oppiakseen kieltä ja kulttuuria. Julia toivoo, että lapsille ja nuorille löytyisi tekemistä ja mahdollisuuksia harrastaa.

– Omien lasteni kanssa olen lenkkeillyt ja tutustunut Haminaan. Luonto on kaunista, ja miten puhdas ilma! Harkovasta kotoisin oleva Julia kertoo.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli