Haminan talousalueen uutislehti

Haminan rikoshistoriaa: Puukko heilui viinanhakureissulla

Syväsatama oli ennen vanhaan vilkas paikka ja toisin kuin nyt: liikkuminen oli silloin vapaata. Hääviinojen ostajatkin ajelivat lähelle laivoja.

Satama merimiehineen toi ennen monenlaista väriä ympyräkaupunkiin ja työllisti paljon oikeuslaitostakin. Näin kävi myös syyskuussa 1954, kun kaksi miestä puukotettiin henkihieveriin lähellä satamakahvilaa Hillossa.

Kahvilanpitäjä havahtui kello 17.30 maissa lauantai-iltana ovelta kuuluneisiin koputuksiin. Hän ei kuitenkaan heti avannut ovea, koska arveli sisäänpyrkijän olevan juovuksissa.

Lopulta kahvilanpitäjä kuitenkin heltyi ja avasi oven. Ulkona seisonut mies oli jo niin huonossa kunnossa, ettei kyennyt selittämään asiaansa.

Kun mies käänsi selkänsä, kahvilanpitäjä huomasi tämän takin olevan halki ja koko selän veren tahraama.

Mies tuupertui maahan, jolloin kahvilanpitäjä soitti poliisille.

Lähistöllä makasi toinenkin verissään ollut mies. Kolmas paikalla ollut mies vaikutti sen sijaan vain viinan pehmittämältä.

Haavoitetut vietiin ensin kaupunkiin tohtori Ahti Tuomelan hoviin. Hän määräsi parivaljakon kiidätettäväksi välittömästi Kotkan kaupunginsairaalaan, jossa molemmat leikattiin.

32-vuotiaan sotainvalidin tila oli kriittinen, sillä puukon iskut olivat ulottuneet keuhkoihin saakka. Mies oli Säkkijärven evakoita. Toinen haavoitetuista oli 29-vuotias kotkalainen työmies.

Tapahtumapaikalle kiirehtinyt Haminan Lehden reportteri joutui todistamaan viinanhakukeikan epäonnistumista.

Lappeenrannasta tullut henkilöauto oli pysäköity satamakahvilan läheisyyteen. Kun toimittaja jutteli tullimiehen kanssa, autoseurueeseen kuulunut mies yritti livahtaa laivalta palatessaan tullimiehen ohi. Hän oli piilottanut hääviinat vaatteisiinsa.

Etelä-Karjalan kasvatti ei piitannut tullimiehen pysähtymiskäskystä, vaan pinkoi metsään. Tullimies säntäsi perään ja ampui varoituslaukauksenkin.

Poliisin pääepäilty puukotusjutussa oli alusta alkaen vaitelias kolmas mies. Karhulassa asuneella 28-vuotiaalla työmiehellä oli vähänlaisesti muistikuvia tapahtumista.

Kun juttua puitiin Haminan raastuvanoikeudessa, puukottaja väitti itse joutuneensa parivaljakon kolhimaksi. Sotainvalidi oli miehen mukaan lyönyt häntä kainalosauvalla.

Raastuvanoikeus tuomitsi 28-vuotiaan miehen kahdesta törkeästä pahoinpitelystä yli kahdeksi vuodeksi kuritushuoneeseen.

Haminan Lehti kertoi etusivun pääjutussaan 26. syyskuuta 1954 satamapuukotuksista. Satamaa tavattiin noihin aikoihin kutsua vielä Hillon satamaksi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli