Haminan talousalueen uutislehti

Näyttely ylitti Sophia Janssonin odotukset

Sophia Jansson ja Alexander Reichstein aloittivat kierroksen nuoren Tove Janssonin teoksista.

Moomin Characters -yhtiön pääosakas Sophia Jansson vieraili viime viikolla Tove Jansson ja meri -näyttelyssä. Sophia Jansson on Tove Janssonin veljen tytär.

Sophia Jansson on vuosia ollut yhtiön taiteellinen johtaja. Hän kertoi luopuneensa pestistä ja nyt taiteellinen johtaja on hänen poikansa James Zambra.

– Hän on graafikko ja tietää näistä asioista enemmän kuin minä, Sophia Jansson hymyili tyytyväisenä.

Sophia Jansson tututustui näyttelyyn sen taiteellisesta toteutuksesta vastaavan Alexander Reichsteinin kanssa. Kierroksella mukana olivat myös Moomin Characters -yhtiön kokoelmavastaaja Hanna Ahlström ja tuottaja Kira Schroeder.

Haminan Raatihuoneella esillä olevan näyttelyn rungon muodostavat teokset taiteilijan perikunnan ja Moomin Characters -yhtiön kokoelmista. Nähtävillä on myös kaksi Haminan kaupungin omistamaa suurikokoista teosta, jotka oli tilattu nuorelta Tove Janssonilta kaupungin 300-vuotisjuhliin.

Sophia Janssonilla ja Hanna Ahlströmillä hymy oli herkässä.

– Näyttely on parempi kuin odotin, Sophia Jansson hehkutti ja jatkoi, ettei tosiaankaan tarkoittanut, että olisi epäillyt Alexander Reichsteinin kykyjä.

Päinvastoin. Hän kehui Reichsteinin luovuutta ja nosti esiin myös sen, miten hauskasti ja leikkisästi Reichstein oli tuonut yksityiskohtia esiin.

Sophia Jansson sanoi, ettei ollut ennen nähnyt kuin kuvissa näitä Tove Janssonilta tilattuja suurikokoisia teoksia ja luonnehti niitä todella hienoiksi.

– Maalaus Tarina merenpohjassa on kuin kuvaus paratiisista, Sophia Jansson luonnehti.

Hanna Ahlströmin, Alexander Reichsteinin ja Sophia Janssonin katseet vastakkaisen seinän teoksessa.

– On hienoa, että Haminassa haluttiin toteuttaa tällainen näyttely, jossa ovat myös nämä hienot työt, joita monikaan ei ole nähnyt. Näyttely on kiinnostava jo sen takia, että näissä kaupungin omistamissa isoissa teoksissa on paljon sellaista, mikä kertoo Haminasta.

Plussaa tuli Sophia Janssonilta myös siitä, että näyttelytilat ovat avarat. Se mahdollistaa sen, että teokset saadaan näyttävästi esille.

Sophia Jansson myös sanoi uskovansa, että tulee vielä miehensä kanssa katsomaan näyttelyä, koska hän ei nyt päässyt, vaikka olisi halunnut.

– Porvoon mökiltä matkakaan ei ole pitkä, Sophia Jansson totesi.

Sophia Janssonin puoliso on Moomin Characters -yhtiön toimitusjohtaja Roleff Kräkström.

Sophia Jansson, Hanna Ahlström ja Kira Schroeder olivat iloisia, että näyttely oli odotettua parempi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli