Venäjän käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on järkyttänyt koko maailmaa. Vaikka sota on sotaa, vaikutus on näkynyt myös maidenvälisessä kaupankäynnissä. EU on ajanut Venäjän talouspakotteillaan yhä etäämmälle Euroopasta ja nyt odotetaan pakotteiden vaikutuksia.

Sota Ukrainassa on johtanut siihen, että lähes kaikki suomalaisyritykset ovat luopuneet toiminnasta Venäjällä. Ne, joilla vielä toimintaa on, valmistelevat toimintojen alasajamista.

Turvattomuuden lisääntymiseen Euroopassa varaudutaan monin keinoin. Suomen hallitus ja eduskunta ovat ratkaisunsa tehneet ja olemme jo jättäneet jäsenhakemuksemme Natoon, Pohjois-Atlantin puolustusliittoon.

Haminassa on epävirallisissa keskusteluissa kannettu huolta hakukonejätti Googlen ratkaisuista. Juuri turvallisuus ja turvattu energiansaanti olivat aikanaan yli 10 vuotta sitten Googlelle tärkeimpiä asioita yrityksen aloittaessa ensimmäisen palvelinkeskuksensa rakentamista Haminaan.

Huolet Googlen tulevista ratkaisuista helpottivat viime viikolla, kun palvelinjätti teki Haminan kaupungin kanssa merkittävät maakaupat. Noin 50 hehtaarin alueiden kauppahinta oli 4,3 miljoonaa euroa.

Kun maita nykyisten palvelinkeskusten naapurista ostetaan, Googlella on takataskussa myös ajatuksia uusien alueiden käyttämisestä. Vielä yrityksen maajohtaja ei ole halunnut täsmentää suunnitelmiaan.

Googlen kuudes palvelinkeskus otettiin käyttöön noin vuosi sitten. Seuraavalle eli seitsemännelle palvelinkeskuksellekin on jo myönnetty rakennuslupa.

Noin 400 henkilöä Haminassa työllistävä Google on tullut Haminaan vakain aikein jäädäkseen. Siitä kielivät laajennushankkeet sekä myös maa-alueiden ostot.

Jorma Haapamäki

Toimittaja