Haminan Autohuollossa on menossa sukupolvenvaihdos, kun yrityksen perustaja Kari Kallio (oik.) luovuttaa ohjat lopullisesti pojalleen Nookelle.

Autoala on mullistunut valtavasti viimeisten vuosien aikana. Suurimmat muutokset ovat tulleen sähköautojen ja hybridien myötä.

Haminan Autohuolto perustettiin 30 vuotta sitten. Tuolloin autokauppa oli vahvassa nosteessa ja uudella yrityksellä oli vahva suhde mahtimerkki Toyotaan, jonka määräaikaishuolloista yrityksellä oli sopimus. Valtuutettu Toyotan huolto on talossa edelleen.

– Viitisen vuotta sitten odotimme, että sähköautot tuovat alalle muutoksen, mutta muutoksen nopeus ja totaalisuus on yllättänyt kaikki, kertoo Haminan Autohuollon toimitusjohtaja Nooke Kallio.

Vaikka täyssähköautot ja hybridit yleistyvät vauhdilla, perinteiset polttomoottoriautot työllistävät autohuoltoja vielä pitkään.

– Painopiste huolloissa on pian kuitenkin menossa sähköön. Huoltoyritysten on koulutettava työntekijöitään koko ajan, mutta onneksi siinäkin voidaan käyttää uutta tekniikkaa.

– Koulutus tapahtuu pääasiassa niin Toyotalla kuin monimerkkipuolellakin koulutuskeskuksissa sekä etänä. Ongelmatapauksissa voi aina turvata whatsapp-ketjuihin, joista voi kysyä vinkkejä.

Haminan Autohuolto on myös monimerkkihuolto. Siksi autojen nopea sähköistyminen tuo sille lisähaasteita.

– Lähes kaikilla merkeillä on sähköpuolella omat työkalunsa, joihin huollossa on vain investoitava koko ajan. Olemme liittyneet eExpert-ketjuun, jota kautta pystymme päivittämään osaamistamme koko ajan, kertoo Kallio.

Sähköautot ovat haaste koko alalle:

– Sähköautojen yleistyminen tuo haasteita myös koulutuspuolelle. Haasteita on luvassa myös autoilijoille etenkin synkkinä talvina, jolloin sähköautojen tekniikka joutuu arktiseen testiin, arvioi Nooke Kallio.

Haminan Autohuolto sijaitsee Hevoshaassa Teollisuuskatu 10:ssä. Yritys työllistää kuusi alan ammattilaista.

Perjantai 1.7. on yrityksen juhlapäivä. Asiakkailleen talo tarjoaa erikoistarjousten ohella munkkikahvit ja grillimakkarat.