HP:n ykkösjoukkueessa SM-sarjassa 1964 debytoinut Markku Pullinen oli myös lahjakas koripalloilija. Joidenkin mielestä jopa lahjakkaampi kuin pesäpallossa.

Haminassa kasvoi yksi aikansa merkittävimmistä suomalaisista urheilujohtajista. Uunituore kirja Kolmen konkarin kopittelua kertoo 32 vuotta Pesäpalloliiton toiminnanjohtajana työskennelleen Markku ”Make” Pullisen, 76, tarinan.

– Meno on kuin mykkäfilmissä, Pullinen kuvaili suomalaista urheilutapahtumaa 1990 Helsingin Sanomien haastattelussa.

Hän halusi muutoksen pesäpalloilun osalta ja onnistuikin. Superpesisotteluihin saatiin muutamaa vuotta myöhemmin sellainen buumi, että miesten ja naisten pääsarjojen yhteinen yleisömäärä löi parhaalla kaudella jopa jalkapallon vastaavat lukeman.

Sitten tuli sopupelijupakka ja kaikki oli rakennettava uudelleen.

Entinen Kankaanpään Mailan luottopelaaja Seppo Paavola, 76, on toimittanut kirjan yhdessä tunnetun pääsarjaerotuomarin Antti Heinosen, 76, kanssa.

Heinonen oli kesän 1968 tulikuuman HP-Seinäjoki -ottelun tuomarikolmikosta ainoa, joka pääsi lähtemään Vallikentältä ilman poliisisaattoa.

Paavolan, Heinosen ja Pullisen tarinat ovat uutuuskirjan runkona. Pullinen ei muistisairauden vuoksi voinut osallistua varsinaiseen kirjoitustyöhön.

Pullinen syntyi 1946 Ravijoen Valkjärvellä, jossa hänen isänsä toimi lääkintävääpelinä. Perhe muutti Haminaan Maken ollessa 8-vuotias.

SM-sarjassa Pullinen debytoi 1964. Ulkopelissä haamupelastuksiin venynyt pitkä kolmospolttaja oli myös kova tykittäjä. Make takoi 1969 lukeman 1+25, mikä oli kelpo saldo joukkueessa, jossa häntä ennen löivät huippunimet Kari Lindberg ja Raimo Pasanen.

Markku Pullinen toimi liiton toiminnanjohtajana 1974 – 2006. Pesiksestä tuli yhteisöllisyyden nimiin vannoneen Pullisen ansiosta todellista kokoaan suurempi laji.

Pesis oli uranuurtaja muun muassa lisenssijärjestelmän ja kasvattajarahasysteemin luojana. Myös yhteistyö teksti-TV:n kanssa kantoi makeita hedelmiä.

Kirja lainaa osuvasti pesiskolumnistia Pekka Arffmania, joka on kysynyt: Mistä uusi makepullinen?

HP vei tällä joukkueella SM-pronssia 1970. Keskirivillä aikansa ehkä kovin polttolinja: vasemmalta kolmosvahti Erkki Antinniemi, kolmospolttaja Markku Pullinen, kakkospolttaja Kari Lindberg ja kakkosvahti Raimo Pasanen.

Pullinen nimettiin kunniagalleriaan

Pesäpallon kunniagalleriaa täydennettiin juhlavuoden Itä-Länsi-tapahtuman yhteydessä 24 uudella jäsenellä. Yksi kunniagalleriaan nimetyistä oli Markku Pullinen. Muut kunniagalleriaan nimetyt: Simo Eerikäinen, Erkki Heikkilä, Matti Iivarinen, Kalevi Luoma, Arto Ojaniemi, Jorma Pajunen, Aulis Paski, Antero Viherkenttä, Unto Väisänen, Pasi Harvela, Vesa Liikala,Hannu Litmanen, Pasi Pirinen, Timo Raussi, Marita Karhunen, Aino Liimatainen, Tarja Pöntinen, Riitta Rajamäki, Katja Saari, Henna Salmela, Marja Solakivi ja Pia Viertonen.