Haminan talousalueen uutislehti

Sepra-markkinoita elvytetään koronan jälkeen

Katja Koskinen löysi kauniit, merihenkiset korvakorut Kairi Kriksin myyntipöydältä. – Piti ihan tarkistaa netistä, että mikä ihme on sepra, pääkaupunkiseudulta sukulaisten mökillä vierailulla oleva Katja kertoi.

Virolahti-viikko huipentui lauantaina kotiseutujuhlaan ja sepramarkkinoihin Klamilan kalasatamassa.

Päivän ohjelma oli seprapainotteinen, eikä esim. perinteisiin kuuluvaa taarastin ja taarastinnan valintaa, saati Ahdin vierailua kuivalle maalle tällä kertaa nähty.

Hapanvelliä oli sentään tarjolla. Klamilan ja Ravijoen Marttojen 300 litran vellierä teki hyvin kauppansa.

– Ensi vuonna taarastin valinta on varmasti jälleen ohjelmassa. Käytäntöä ollaan kuitenkin hieman muuttamassa: jatkossa vuosittain valitaan joko taarasti tai taarastinna ja valintaan pääsevät kuntalaiset suoraan vaikuttamaan, Virolahden kunnan vapaa-ajan palveluiden päällikkö Sari Rasi kertoo.

Virolahden ja Hiidenmaan ystävyyskuntaedustajat Seppo Pirttimäki ja Ain Tähiste ovat ystäviä jo vuosien takaa. Pirttimäellä aikanaan kunnansihteerinä ja Tähistellä toimittajana oli varmasti omalta osaltaan myötävaikutusta kun Virolahdesta ja Hiidenmaasta tuli ystävyyskunnat v. 1989.

Sepramarkkinoiden ajatuksena on pitää tietoisuudessa suomalaisten ja virolaisten yli 700 vuotta vanhaa seprakaupan perinnettä. Sepramarkkinat on vakiintunut kahden vuoden syklillä vuoroon Virolahden, vuoroon Kundan järjestämäksi markkina- ja kulttuuritapahtumaksi.

Tai ehkä pitäisi Kundan sijasta puhua Viru-Nigulasta, sillä kuntaliitokset ovat yhdistäneet Kundan kaupungin osaksi Viru-Nigulan kuntaa. Tällä kertaa tapahtumaan osallistui myös Virolahden ystävyysmaakunta Hiidenmaa.

Klamilan vuoden 2018 sepramarkkinoihin verraten oli väkeä, niin yleisöä kuin myyjiä huomattavasti vähemmän. Virolaisia yrityksiä oli paikalla vain kaksi, suomalaisia toki enemmän.

Se minkä markkinatarjonnassa kenties menetettiin, korjautui virolaisten ja suomalaisten voimin järjestetyllä kulttuuritarjonnalla. Kuusalun kansanmusiikkiyhtye, Urmas Nikkarinen (vas.), Kalev Laagriküll, Ilme Laagriküll, Katri Mangelsoo ja Reet Soosaar olivat ensimmäistä kertaa esiintymässä sepramarkkinoilla ja pitivät tapahtumasta paljon.

– Tässä sattui sikäli huonoa tuuria, että Kundassa on samaan aikaan suuri meripäivätapahtuma. Tällä kertaa mennään vähän suppeammalla virolaisten markkinatarjonnalla, Rasi toteaa.

– Korona tuli ja lopetti markkinat. Monet myyjät löi hanskat tiskiin siinä vaiheessa. Uutta nousua ei tapahdu ihan heti, pohtii Kairi Kriks, joka myi mm. virolaisia juustoja ja puukoruja. Pärnusta kotoisin olevan Kairinkin voi laskea paikallisiin, sillä hän on jo useamman vuoden asunut Haminassa.

Päivän päätteeksi Viru-Nigulan edustaja vastaanotti sepralipun merkiksi sepramarkkinoista kahden vuoden päästä Suomenlahden toisella rannalla. Illan päättivät ohjelmalavalla Virolahden kamarimusiikkifestivaalin Tango merellä soi -päätöskonsertti ja sen jälkeen kotimaiset artistit.

Vuoden Kesävirolahtelaisena kukitettiin haminalainen ravintola-alan yrittäjä Mirja Koivu. Kukittajana Virolahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Vappu Kuokka.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli