Haminan talousalueen uutislehti

Taiteilija tuo uutta eloa vanhaan uimahalliin

Markku Pätilä (vas.) keskustelee vanhan uimahallin käyttömahdollisuuksista Juha Klamin ja Lasse Lenkkerin kanssa.

Vuosi sitten Haminassa kuvattiin Mies joka kuoli -tv-sarjaa. Sarjan lavastajana toimi lavastussuunnittelun Jussi-palkintoja ja nimityksiä saanut kuvataiteilija-lavastaja Markku Pätilä. Hän on aikanaan hankkinut kuvataiteen oppia Itävallasta ja USA:stakin, tehnyt näyttelyjä ulkomaita myöten ja Suomessa 2000-luvun puolella työskennellyt lavastajana mm. sellaisten tunnettujen elokuvan tekijöiden, kuten Aki Kaurismäen, Aleksi Salmenperän, Aku Louhimiehen ja Pekka Lehdon kanssa.

Pätilä viipyi kesällä 2021 kuvauskeikan myötä Haminassa pitkiäkin aikoja ja ihastui kovasti sekä Haminaan että ystävällisiin ja avuliaisiin haminalaisiin. Kuvauspaikkoja etsiessä, eriskummallisten ja epämääräisten jättömaiden estetiikkaan mieltynyt Pätilä löysi Haminasta kiinnostavan kohteen, vuonna 2014 käytöstä poistetun Haminan vanhan uimahallin (Satamakatu 3).

Nyt taloyhtiö on vuokrannut tilat elokuvalavastaja Markku Pätilälle ja taiteilija Kaisa Salmelle, jotka suunnittelevat tiloihin pop up -galleriaa.

– Uimahalli ei kuitenkaan päätynyt sarjan kuvauksiin, mutta halusin nyt vuotta myöhemmin luoda sinne maksuttoman pop up -taidegallerian eräänlaisena vastapalveluksena haminalaisille, kertoo Pätilä.

Markku Pätilän Taidehappening ex-uimahallissa saa välivaihettaan elävän uimahallitilan heräämään eloon aivan uudenlaisena ympäristönä Hamina Tattoo -festivaaliviikolla. Taidehappening ex-uimahallissa -taidenäyttely on avoinna yleisölle sunnuntaihin 17.7. saakka joka päivä klo 11-18. Pop-up -galleria saa nimensä O-Galleria Pätilän useissa lavastuksissa mukana kulkeneen tavaramerkin, valaistun O-kirjaimen mukaan.

– Vuonna 1969 rakennettu uimahalli siirtyi toukokuussa Haminan kaupungilta kokonaan Asunto Oy Haminan Satamakatu 3 -taloyhtiön omistukseen ja nyt on käynnissä tilan tulevaisuudennäkymien kartoittaminen, sanoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Klami.

Pätilä-näyttely on tapahtumahorisontissa ensimmäinen kokeilu, jolla ravistellaan ajattelua, mikä tilan tarkoitus ja merkitys voisi olla Haminassa. Jos Pätilältä itseltään, tai näyttelyprojektissa mukana olevalta Haminan kulttuurituottaja Henni Kiriltä kysytään, tila voisi toimia todella kiinnostavana, hieman marginaalisena taiteen ja tapahtumien tilana.

– Kyllä tänne voisi tulla väkeä Helsingistä saakka, tuumaa Pätilä.

Asunto Oy Haminan Satamakatu 3 -taloyhtiön hallituksen väki on ollut aktiivisesti mukana myötävaikuttamassa nyt tekeillä olevan taidekokeilun syntyyn. Näyttelyn valmistelua on viety eteenpäin Pätilän, Haminan kulttuuripalvelujen ja asunto-osakeyhtiön edustajien hyvässä yhteistyössä.

Näyttelyssä on esillä Markku Pätilän maalauksia, mutta tilaan voi näyttelypäivinä syntyä myös pop up -henkistä yllätysohjelmaa. Paikallisille esiintyville taiteilijoille on esitetty avoin kutsu tulla paikalle näyttelyn aukiollessa.

Torviseitsikko Kaponieri soitti uimahallin taidenäyttelyn avajaisissa kvintettinä. Muusikot vas. Vesa Kankare, Markus Hakkarainen, Reima Uusitalo, Jussi Lehtinen ja Simo Haapalehto.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli