Haminan talousalueen uutislehti

Ensihoitoyksikkö liikkuu festareilla myös pyöräillen

Pyörien selässä pelastaja Aku Salakka (vas.) ja ensihoitaja Olli Lehtinen.

Kymenlaakson ensihoidossa on ryhdytty pilotoimaan polkupyöräyksikköä. Kulkuvälineen voi bongata jo kuluvan kesän yleisötapahtumissa.

Ensimmäiset kymenlaaksolaiset ”ambulanssifillarit” kastettiin käyttöön heinäkuun lopussa Kotkan Meripäivillä, joka on yleisömäärältään yksi Suomen suurimmista kesätapahtumista.

Ensihoidon polkupyöräyksikkö esittäytyi festivaalin perinteisessä avajaisparaatissa, ja päivysti tämän jälkeen neljänä tapahtumapäivänä.

Kymenlaaksossa ensihoidon palvelut tuottavat Kymsote ja Kymenlaakson pelastuslaitos Kympe yhdessä. Myös polkupyöräpilotti on Kymsoten ja Kympen yhteinen hanke, ja pyörillä kuljetaan jatkossa yhdestä hoitotason ensihoitajasta ja yhdestä pelastajasta koostuvissa työpareissa.

– Polkupyöräyksiköllä on tarkoitus vastata kiireettömiin ensihoitotehtäviin tapahtuma-alueella paikoissa, jonne autolla on väkimassojen vuoksi haastavaa päästä. Tarpeen tullen polkupyöräyksikkö voi avustaa kiireellisissä tehtävissä, kuten elvytyksen aloittamisessa, sanoo kouluttajaensihoitaja Jaana Virtanen.

– Kokemuksia ja tuloksia polkupyöräyksiköistä on kertynyt ympäri Suomen, ja tietoja hyödynnetään nyt niissä sairaanhoitopiireissä, joissa ensihoitopyöriä ollaan ottamassa ensimmäistä kertaa käyttöön.

Ensihoitopyörät on varustettu neljällä laukulla, joista jokaisen sisältö on erilainen. Laukuista löytyvät välineet muun muassa haavojen paikkaamiseen ja nesteytyksen aloittamiseen.

Suuret yleisötapahtumat tyypillisesti lisäävät viranomaistehtäviä. Ensihoidolle eniten hälytyksiä aiheuttavat tapaturmat ja liiallisesta päihteiden käytöstä aiheutuvat haitat.

Kouluttajaensihoitaja Jaana Virtanen esittelee polkupyörän varustelaukkuja.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli