Haminan talousalueen uutislehti

Vaarat tarjolla liikenteessä

Koulut aloittavat Haminassakin työnsä huomenna torstaina 11.8.

Koulut aloittavat Haminassakin työnsä huomenna torstaina 11.8. Sen huomaa jokainen kaupungilla liikkuja lisääntyvästä liikenteestä sekä lapsimäärästä. Kun liikenne lisääntyy, vaaranpaikkoja on tarjolla kaikille kulkijoille.

Suurin liikenneriski koskettaa koulutiensä nyt aloittavia lapsia. Esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn tien ylittäminen saattaa olla pienelle koululaiselle todella hankalaa. Liikennetilanteet ovat lapselle uusia ja hän myös havainnoi tilanteet selvästi aikuisia matalammalta.

Haaste toimii myös käänteisesti: pienen koululaisen havaitseminen autosta vaatii kuljettajalta ylimääräistä tarkkaavaisuutta.

Monissa lapsiperheissä koulun aloittaminen on koko perheen yhteinen liikenneturvallisuuden kurssi. Koulutietä on käyty useita kertoja läpi pienimpien kanssa avaten samalla niitä vaaratilanteita, jotka lapsia saattavat uhata.

Vanhemmat ovat lapsille aina tärkeimpiä esimerkkejä liikenteen hallinnassa ja vaaranpaikkojen lukijoina. Sitä esimerkkiä vanhemmat voivat näyttää kouluteiden harjoittelussa, mutta sitä pitää näyttää muulloinkin, ihan joka päivä.

Vanhemmat voivat havainnollisin esimerkein opettaa pienille koululaisille liikennenopeuksien arviointia vaikka ihan konkreettisin esimerkein: tien ja kadun ylittämiseen ei voi lähteä, jos lähestyvä auto on esimerkiksi jonkin maamerkin, kuten vaikka valopylvään kohdalla.

Pienet koululaiset ovat jaloistaan hyvin vilkkaita. Turvallinen koulumatka ei ole kuitenkaan juoksukilpailu, vaan liikenteessä tulee edetä rauhallisesti ja ennustettavasti siihen suuntaan, jonka on valinnut.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus